Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
תחנת הרכבת של הגורגנגראט

סיון ועמק הרון בוואלה – חוויה אלפינית מעלפת

אולי גם יעניין אותך…

לפוסטים נוספים >>

עמק הרון והעמקים האלפיניים שמסתעפים אליו, הם המרחב הגיאוגרפי המרהיב שאנו מכירים כקנטון וואלה. הקנטון האלפינידובר הצרפתית (בחלקו הגדול) הוא ההמשך הישיר של מסלול התיירים של מערב שוויץ. מסלול שמתחיל עם העיר ז'נבה, רץ לאורך גדתו הצפונית של האגם ומטפס עם הכביש וקו המסילה לאורך גדת חלקו ההררי של נהר הרון. מז'נבה ועד נביעת הנהר הענק מהקרחון שנקרא על שמו בגבול וואלה עם קנטון אורי במזרח, מתרכזת רובה של תנועת התיירים המגיעים לשוויץ. עמק הרון נפרש מדרום לרכס האלפים הברניים ומצפון לרכס האלפים של וואלה (האלפים הפניניים). רכס בו כמה מהפסגות המפורסמות והמרהיבות ביותר של האלפים.

המטרהורן
המטרהורן
  • עיירת הסקי צרמט מתחת לפסגת המטרהורן (והדופורשפיצה, הפסגה השנייה בגובהה של האלפים), היא יעד הסקי המפורסם והפופולארי ביותר בכל אירופה. העיירה מציעה נוף מטריף לארבעת פסגות הענק שמקיפות אותה מכל איבריה אך מזוהה בעיקר עם המטרהורן
  • מלבד צרמט, לאורך העמקים ההרריים שמתנקזים את נהר הרון, המוני עיירות סקי במעלה הפסגות, קרחונים מטריפים ביופיים, עיירות וכפרים אלפיניים מסורתיים, סכרי ענק ושפע של מסלולי הייקינג וטבע
  • לאורך גדותיו של נהר הרון, כמה ערים גדולות ויפות. בראשן בירת הקנטון סיון שמוכרת בשל שתי המצודות המרשימות שחולשות עליה ממזרח
  • חלקו הגבוה ודובר הגרמנית של העמק, כולל גם אתרי מרחצאות אלפיניים וכפרים בעלי אופי אלפיני גרמני מסורתי

 

כמה ימים צריך לטיול בקנטון וואלה?

על מנת לכסות את כל האתרים, העיירות, הכפרים, ההרים, הקרחונים, הסכרים, הנחלים ועוד של השפע התיירותי המדהים הזה שהוא קנטון וואלה, יש להקדיש לפחות שבועיים. על מנת לחוות את הפסגות התיירותיות של הקנטון (צרמט והמטרהורן, סיון, בריג, לויקרבאד, קרחון יונגפראו-אלטש, קראנס-מונטאנה ועוד כמה אתרים נבחרים), יש להקדיש בין חמישה ימים לשבוע.

לרשימה של 8 מלונות מעולים לסקי או נופש בצרמט וסאס-פה לצל המטרהורן, הקליקו כאן…

לרשימה של 5 מלונות מעולים לסקי בורבייה, הקליקו כאן…

לרשימה של 6 מלונות מעולים לנופש וסקי סקראנס-מונטאנה, הקליקו כאן…

לרשימה של 6 מלונות אלפניים לסקי בפור דו סוליי בעיירה שאמפרי, הקליקו כאן…

 

מה חייבים לראות ולעשות בקנטון וואלה?

  • לטפס לכל תצפית נוף אפשרית על הר המטרהורן מצרמט
  • לטפס אל המצודות הימי-ביניימיות של סיון
  • לטפס אל המרחצאות של לויקרבאד לטבילה בבריכת גופרית
  • לטפס אל מעבר סן ברנרד ולראות את הכלבים האלפיניים המפורסמים
  • לטפס אל הפלא המטריף של קרחון יונגפראו-אלטש
  • לטפס על סכר גראן דיסנס העצום לתצפית נוף על ואל ד'הרמנס
  • לטפס אל מסלולי הסקי בפור ואלה מורבייה

לכל המידע על טיול בצרמט, רכס האלפים הפניניים ופסגת המטרהרון, הקליקו כאן…

לכל המידע על טיול בסיון בירתו של קנטון וואלה, הקליקו כאן…

למציאת מקום לינה בעמק הרון, הקליקו כאן…

 

מהם סיון ועמק הרון האלפיני?

עמק הרון האלפיני הוא מקום ההיקוות של נהר הרון Rhône הגדול, נהר שזורם מדרום מערבה של שוויץ, דרך אגם ז'נבה וז'נבה עצמה אל עבר שטחה של צרפת שם חוצה את פרובנס ונשפך אל הים התיכון. העמק כולו מהווה את הגבולות הגיאוגרפים של קנטון וואלה Valais.

  • וואלה הוא הגדול מבין הקנטונים דוברי הצרפתית של שוויץ מבחינת שטחו. העמק עצמו נמתח מקו פרשת המים של הנהר, מגבול קנטון וואלה עם קנטון ברן מצפון, במזרח (במקום היקוות הנהר מקרחון רון glacier du Rhône או ה-Rottengletscher בגרמנית) הגבול הקטן עם קנטוני אורי וטיצ'ינו ובדרום עם הרכס האימתני והסופר פופולארי שמהווה את הגבול המדיני עם איטליה השכנה
  • לאורך הגבול הדרומי ברכס האלפים הפניניים Alpes pennines (Penninische Alpen בגרמנית) כמה מההרים המפורסמים והידועים שברכס האלפים בראשם כמובן המטרהורן האייקוני

לרכישת כרטיסים און ליין לקו הרכבת המיתולוגי גורגרנגראט לרגלי המטרהורן, הקליקו כאן…

הקנטון מחולק לחלק דובר הצרפתית הדומיננטי שבחלקו המערבי והנמוך יותר של העמק. המרחב הצרפתי מאוכלס יותר ואופיו מעט שונה מהחלק הגבוה ודובר הגרמנית שבמזרח. מצפון לעמק נמתח רכס האלפים הברניים, רכס שמהווה את קו הגבול בין קנטון וואלה וקנטון ברן. ברכס כמה פסגות בגובה של יותר מארבעת אלפים מטרים.

מדרום לעמק נמתח רכס האלפים הפניניים, או האלפים הוואליים Valais Alps על שמו של הקנטון. רכס זה כולל את כל הפסגות הגבוהות של האלפים מלבד המון בלאן, ההר הגבוה ביותר בכל רכסי האלפים. הפסגה הגבוהה ביותר היא הדופורשפיצה שמעל צרמט.

בריכה במעלה האלפים בוואלה
בריכה במעלה האלפים בוואלה

ההתיישבות והפיתוח של קנטון וואלה האלפיני

לאורך נתיב נהר הרון בנוי הלכה למעשה קנטון וואלה האלפיני. רובם של ערי, עיירות וכפרי הקנטון נמצאים על נתיבו של הנהר בעמק אותו הוא חופר. הנהר מהווה כמובן גם נתיב תחבורתי חשוב שסמוך אליו רצה מסילת ברזל (עם נוף פשוט מרהיב) וכבישים מהירים. אוטוסטראדה מספר 9 היא נתיב התחבורה הראשי לאורך העמק והיא מקום החיבור עם איטליה במעבר סימפלון Simplon ההיסטורי.

המעבר חוצה את האלפים ומתחבר עם צפון מחוז פיימונטה ואגם מאג'ורה. חיבור נוסף לאיטליה נמצא בנתיב כביש מספר 21. כביש שמוביל למנהרת סן ברנרד הגדול Tunnel du Grand-Saint-Bernard. המעבר הוא החיבור של שוויץ עם ואל ד'אוסטה שבאיטליה ועם רכס המון-בלאן מצדו האיטלקי של הגבול (שם מנהרת המון בלאן שמחברת את קורמאיור שבאיטליה עם שאמוני שבצרפת).

העיר הקטנה סיון Sion היא בירתו של קנטון וואלה והעיר המרכזית בקנטון האלפיני. סיון מוכרת בעיקר בשל שתי המצודות הענקיות שחולשות מעליה ממזרח – מצודת וואלר Valere ומצודת טורביון Tourbillon. בסיון מתגוררים כארבעים אלף איש אך במשך רובה של השנה (חורף, אביב וקיץ) אוכלוסיית העיר גדלה באופן משמעותי עקב תנועת התיירות לקנטון. סיון היא המרכז התחבורתי והכלכלי שמנווט את התעשייה אימתנית של המחוז – תעשיית התיירות. ברחבי הקנטון אלפי מקומות לינה שמפוזרים בכמות עצומה של אתרי סקי מפורסמים.

האיכות המלונאית של הקנטון מגולמת היטב בדמותו של בנה הידוע – סזאר ריץ César Ritz. ריץ, יליד נידרוואלד Niederwald היה מקימה של אימפריית מלונות היוקרה שנקראת על שמו. במשך עונת הסקי, עמק הרון מלא בתנועת התיירים שבאים לכמה מאתרי הספורט הלבן הטובים בעולם. במשך הקיץ תנועת תיירים מסיבית מביאה את אלו שבאים לנפוש באווירה אלפינית קרירה. תיירות הקיץ משלבת טיולי טבע בין אם בהייקינג, ברכיבה על אופניים או בטיול עם רכב.

 

מפה של קנטון וואלה

 

איך להגיע לסיון ועמק הרון האלפיני?

טיסות לסיון ועמק הרון האלפיני

בעיר סיון ישנו נמל תעופה קטן שמשרת כמעט באופן אקסקלוסיבי את תנועת תיירות היוקרה. המנחת הקטן אינו מקבל כמעט טיסות מסחריות אלא רק בעיקר למי שמגיע בטיסות פרטיות. ישנם כמה קווים מסחריים קבועים שמחברים את סיון עם כמה נמלי תעופה בקרבת שוויץ, הגדול שבהם ברומא. מי שחשוב לו להגיע ישירות לסיון ניתן להגיע עם טרנספר ברומא. למי שפחות חשוב, עדיף להגיע כמקובל לחלקיה דוברי הצרפתית של שוויץ, לנמל התעופה הגדול שבז'נבה. נמל התעופה של סיון נמצא ממש בסמוך למרכז העיר העתיקה במרחק נסיעה של חמש דקות.

נמל התעופה של ז'נבה הוא כמובן הדרך הכי נוחה להגיע לסיון ולעיירות הסקי והנופש של קנטון וואלה בעמק הרון. הנמל נמצא במרחק נסיעה ברכב של שעה וחצי מסיון. ישנם קווי רכבת ישירים שמחברים את נמל התעופה עם תחנת הרכבת המרכזית של סיון, זמן נסיעה של כמעט שעתיים.

למי שמתכנן להגיע לחלקו המזרחי והגבוה של קנטון וואלה, לעיר בריג או לקרחון הרון, ניתן גם לבוא דרך נמל התעופה מלפנסה שליד מילאנו. החיבור לשוויץ ממלפנסה הוא דרך מעבר סימפלון או ממנהרת סימפלון שחוצה את הרכס, זמן נסיעה של שעתיים בערך ברכב. ניתן להגיע לבריג גם ברכבת ממלפאנסה אבל יש להחליף במילאנו צנטראלה.

מצודת וואלר על רקע רכס האלפים
מצודת וואלר על רקע רכס האלפים

רכבות לסיון ועמק הרון האלפיני

למרות אופיו האלפיני של עמק הרון, התנועה בו ברכבות היא נוחה ויעילה להפליא. גם מבחינת חיבור מהיר עם שאר חלקיה של שוויץ ובעיקר בתנועה בתוך הקנטון והגישה הנוחה לרובם של אתרי הסקי והאטרקציות שהופכות את הקנטון לאבן שואבת עבור תיירים. קו הרכבת המרכזי של עמק הרון רץ כמובן לאורך הנתיב של הנהר. במרכזו של הקו נמצאת בירת הקנטון סיון.

לסוויס טראבל קארד (שימוש בתחבורה ציבורית בכל שוויץ), הקליקו כאן…

הקו ממשיך מערבה במעל הנהר לכיוון בריג והלאה לכיוון קרחון הרון. קו זה פונה צפונה עם הטייתו של נהר הרון לכיוון אגם ז'נבה, בסמוך לעיירה מארטיני. הקו מתחבר עם קו המסילה שרץ לאורך הגדה הצפונית של האגם. הוא מחבר את סיון עם לוזאן בזמן נסיעה של שעה וקצת ועם ז'נבה, זמן נסיעה של שעה וארבעים וחמש דקות.

לכל המידע על רכבות בשוויץ – הנחות וטיפים, הקליקו כאן…

 

מנהרות האלפים בחלקו הגבוה של עמק הרון

תחנת הרכבת של בריג, על נתיב המנהרות בין מילאנו לציריך
תחנת הרכבת של בריג, על נתיב המנהרות בין מילאנו לציריך

בחלקו העילי, במזרח, קו המסילה הראשי של עמק הרון מצטלב בבריג עם הקו של נתיב המסילה שמחברת את מילאנו שבאיטליה עם ברן. נתיב זה עובר במנהרת סימפלון שמתחברת עם איטליה. היא ממשיכה צפונה מבריג דרך מנהרת לצ'ברג Lötschberg הארוכה (אורכה כ-35 קילומטרים) שחוצה את האלפים הברניים Berner Alpen. מחברת את בריג עם שפיץ Spiez מעט דרומית מהעיר תון. קו רכבת זה מאפשר גישה נוחה לבריג מברן הבירה, זמן נסיעה של שעה וארבעים דקות בלבד. על נתיב זה מגיעות גם הרכבות מציריך, בזמן נסיעה של שעתיים ורבע מציריך לבריג ושעתיים וחצי מציריך לסיון, על נתיב המנהרה.

קו מנהרה נוסף שעובר מתחת למעבר פורקה Furkapass, מחבר את עמק הרון עם מזרחה של שוויץ, עם עמק נהר הפורדריין שבגראובינדן לכיוון העיר כור. ה-Furka-Basistunnel היא מנהרה באורך 15 קילומטרים שמחברת את הכפר אוברגומס Obergoms שבוואלה עם אנדרמאט Andermatt שבקנטון אורי, מצידו השני של הרכס.

בעמק הרון ישנם עוד כמה קווי משנה שרצים לאורך היובלים שמזינים את נהר הרון. הקו הסופר תיירותי שיוצא דרומה מהעיירה ויספ Visp מטפס למעלה בעמק יובל הויספה Vispa לכיוון הכפר טאש Täsch. ממשיך הלאה לעיירת הנופש המפורסמת צרמט Zermatt. עיירת הסקי היא הבסיס לטיפוס למסלולים בגב הר המטרהורן האייקוני. הסתעפות נוספת מטפסת דרומה ממרטיני לכיוון עיירת הסקי המפורסמת ורבייה Verbier. עיירה שנגישה ברכבל מהכפר ואל דה באנה Val de Bagnes שלרגליה.

נוף רכס הדופורשפיצה
נוף רכס הדופורשפיצה

לנסוע ברכב בסיון ועמק הרון האלפיני

נתיבי הכבישים המהירים המרכזיים בעמק הרון חופפים פחות או יותר את נתיבי קווי המסילה, רק מחברים באופן מלא כל כפר ועיירה במעלה הרכסים. שניהם נגזרים כמובן מהמבנה הטופוגראפי המורכב של הקנטון האלפיני.לאורך נתיהו של נהר הרון רצה האוטוסטראדה מספר 9 שחוצה את הגבול לאיטליה במנהרת סימפלון.

האוטוסטראדה פונה צפונה ליד מרטיני לכיוון אגם ז'נבה שם מתחברת עם אוטוסטראדה מספר 1 בעיר לוזאן, בירת קנטון וו Voud. זמן הנסיעה ברכב מלוזאן לסיון הוא בערך שעה. ממונטרה, עיירת הנופש המפורסמת לגדת האגם רק ארבעים וחמש דקות. זמן הנסיעה מז'נבה לסיון הוא שעה וארבעים וחמש דקות.

לכל המידע על השכרת רכב בשוויץ + טיפים מועילים והנחות משמעותיות, הקליקו כאן…

ניתן להגיע לבריג ולסיון גם מכיוון ברן, בנתיב שחוצה את האלפים הברנזיים. נתיב זה עדיף לעשות ברכבת, שעוברת במנהרה שחוצה את הרכס, אך גם אפשרי ברכב. זמן הנסיעה מבריג לברן הוא שעתיים וקצת. למי שממש אוהב לטייל עם רכב בפסגות, אפשר להגיע לקנטון ולעמק נהר הרון גם ממזרח, מכיוון קרחון הרון. מעבר פורקה מאפשר נסיעה ברום (ומלא פיתולים) ומעבר יחסית נוח לכיוון מזרחה של שוויץ ולכיוון ציריך. זמן הנסיעה בנתיב זה מבריג לציריך הוא בערך שלוש שעות.

נוף מעבר סימפלון
נוף מעבר סימפלון

 

מתי כדאי לסיון ועמק הרון האלפיני?

תנועת התיירות בעמק הרון מחולקת לשתי עונות עיקריות – קיץ וחורף. החורף הוא כמובן יותר אטרקטיבי כאשר עיירות וכפרי העמק והרכסים מתעוררות לחיים. אז מאות הרכבלים שבמרחב מעלים את רבבות תיירי הסקי אל המסלולים. תיירות הסקי של עמק הרון היא הגדולה והחשובה מבין מרחבי הסקי של שוויץ. יחדיו עם המסלולים היוקרתיים של גראובינדן (דאבוס וסיינט מוריץ) במזרח ומסלולי הסקי של טיצ'ינו ואורי. עמק הרון הוא אופרה אחרת מבחינת צפיפות המסלולים והכמות הבלתי נתפסת של הרכסים וההרים שבהם ישנם אתרי סקי.

האלפים הפניניים בקיץ
האלפים הפניניים בקיץ

הנגישות של עמק הרון מכיוון אגם ז'נבה, איטליה או קנטון ברן, יחדיו עם קווי הרכבת המעולים והאוטוסטראדות, הופכות את חופשת הסקי במרחב למזמינה וקלילה במיוחד. עונת הסקי הארוכה נפתחת לרוב באמצע נובמבר ומסתיימת באמצע אפריל. ככל שהאתר גבוה יותר ככה הוא ייפתח יותר מוקדם וייסגר יותר מאוחר.

 

קיץ בעמק הרון

בעונת הקיץ עמק הרון אטרקטיבי לא פחות. במיוחד עבור מי שרוצה נופש קיצי קריר עם נוף ירוק (ופסגות לבנות) משגע. בעונת הקיץ האתרים ההיסטוריים הפוטוגניים גם בסיון וגם בעיירות במעלה הרכסים, הופכים ליעד טיול פופולארי מאוד. עמק הרון נהנה ממשטר גשמים יחסית מתון. רוב הסיכויים שבמשך הקיץ תיהנו משמש מחממת (עם קרינה גבוהה, אנחנו עדיין בגובה). יולי ואוגוסט הם החודשים עם הכי הרבה משקעים. אבל היות והאזור יחסית יבש (מעין תופעת מיקרו של מדבר צל גשם בשל חסימת הרכסים את תנועת העננים) זה לא ממש משפיע על הטיול.

 

חורף בעמק הרון

שיא השלגים בחורף הם בחודש דצמבר ולאחריה עונת הסקי נהנית גם היא לעיתים משמש. באביב המוקדם, עונת הסקי עוד פעילה ומזג האוויר יבש. במרץ כמעט ואין משקעים של גשם או שלג והאתרים עדיין מלאים מהשלג שירד בחורף.

אם התמזל מזלכם, אתרי הסקי עדיין יהיו פעילים גם במהלך חג הפסח ואם לא, עדיין יהיה שפע של הצטברות שלגים בעיירות והכפרים שבמעלה הרכסים. גם בעונת חגי תשרי עמק הרון מציע יופי של אפשרויות טיול. בעונה זו אין שלגים ומתקרר יחסית מהר לטמפרטורות שנושקות לנקודת הקיפאון. בעונה זו המרחב יחסית מרוקן מתיירים ולכן יש דילים מעולים גם למקומות לינה ונופש וגם מבחינת המחירים של הטיסות.

הנוף הכפרי של קנטון ואלה
הנוף הכפרי של קנטון ואלה

 

תכנון מסלול טיול בסיון ועמק הרון האלפיני

תכנון מסלול הטיול לאורך עמק הרון והרכסים האלפיניים שמשני צדדיו יהיה בדומה לנתיבו של נהר הרון ואגן הניקוז שלו. הגיאוגרפיה של קנטון וואלה היא חד משמעית. נתיבי התחבורה המרכזיים רצים לאורך הנהר ממארטיני במערב (והלאה לכיוון אגם ז'נבה) ועד הקרחון שמזין את הנהר במזרח. נתיבי משנה בקנטון רצים לאורך העמקים האלפיניים שנחצבו על ידי יובלי הנהר הראשי. עמקים אלו הם שמובילים לעיירות הסקי המטריפות של הקנטון.

אמנם האופי התחבורתי של הקנטון הוא יעיל להפליא, בטח יחסית לתנאיו הפיזיים והטופוגראפיים הלא פשוטים, אולם יש לתכנן את הטיול בצורה מדוקדקת ולהתייחס כמובן גם לתנאי מזג האוויר. במזג אוויר אידיאלי בקיץ ניתן להגיע כמעט לכל פינה בקנטון. כולל לעיירות הסקי המפורסמות שבעונה זו הופכות לבסיס לטיולי טבע והייקינג לצל הפסגות הגבוהות והקרחונים. בחורף התנועה בקנטון מוגבלת ורוב התיירות היא חד מקומית ומתבססת על סקי באתרים (ויש המון).

היות וישנו קושי אמיתי לכסות את כל הקנטון בביקור אחד, כדאי להתמקד בטיול בעיירות והערים הגדולות (יחסית) שלאורך נהר הרון. ביקור בבריג, סיון ומארטיני הוא בגדר חובה על מנת לחוות את האופי העירוני של הקנטון, למרות שמדובר בערים קטנטנות. באופן כללי כדאי מאוד לתכנן מסלול שמגיע לצרמט, ללויקרבאד ולקרחון יונגפראו-אלטש. מסלול זה, כולל הערים בעמק הרון, יגלם פחות או יותר את מהותו של הקנטון ברמה התיירותית.

כל פינה בעמק נהר הרון ובעמקים האלפיניים שמעליו היא חתיכת חוויה מדהימה של נוף ותרבות שקשה להאמין. לא משנה לאן תפנו ולאן תגיעו תחוו חוויה משכרת חושים שרק האוויר האלפיני הגבוה יכול לספק.

לתכנון מסלול טיול בקנטון ואלה והאלפים הפניניים, הקליקו כאן…

קרחון אלטש יוגנפראו המרהיב
קרחון אלטש יוגנפראו המרהיב

 

לינה ומלונאות בסיון ועמק הרון האלפיני

רוב רובה של תעשיית המלונאות בקנטון וואלה מתבססת כמובן על תעשיית הסקי האלפינית האימתנית. בכל חורף עיירות הסקי של המרחב מלאות ברבבות תיירים שבאים לכמה ממסלולי הסקי הטובים בעולם ולכמה מעיירות הסקי המשובחות ביותר שיש. החוויה המלונאית האלפינית בשוויץ היא פשוט מופת. בחורף המלונות האלפינים שמוכרים כבקתות עץ רבות קומות עם מרפסות ארוכות, הם הבסיס של חרישת המדרונות עם מחלקיים ושפע של לבן בעיניים.

לרשימה של 8 מלונות מעולים לסקי או נופש בצרמט וסאס-פה לצל המטרהורן, הקליקו כאן…

בקיץ, מקומות לינה אלו הופכים לאתרי נופש פעילים. אתרים שתומכים בתיירות הקיץ במרחב עם שפע של אפשרויות נופש משפחתיות. ברחבי הקנטון נבנים גם ריזורטים ממש מתקדמים שהם אולי יקרים אבל הם פשוט חוויה מטורפת לחלוטין. במקביל לתעשיית הסקי, גם תעשיית מלונאות המרפא מפותחת מאוד בקנטון. גם סביב אתר המרחצאות של לויקרבאד וגם בכל מקום בו זורם האוויר האלפיני הנקי.

למציאת מקום לינה לחופשת סקי לצל המטרהורן בצרמט, הקליקו כאן…

מלבד הריזורטים של הסקי, בכפרים ובעיירות בקנטון המוני צימרים משפחתיים ובתי מלון קטנים. הצימרים פעילים בעיקר בעונת הקיץ. פעילים בעיקר בישובים היותר נמוכים אלו שהם אינם אתרי סקי במהלך החורף. בערים הקטנות של הקנטון, כמו גם בבריג, סיון ומארטיני, ישנם גם בתי מלון שניתן להגדירם כעירוניים.

לרשימה של 5 מלונות מעולים לסקי בורבייה, הקליקו כאן…

הלינה בקנטון, כמו בכל שוויץ, היא לא זולה. אך היא גם לא יקרה להחריד כמו אלמנטים תיירותיים אחרים בשוויץ (בעיקר עלות המזון). למרות המחיר הגבוה של הלינה יחסית לשכנותיה (בעיקר איטליה), שוויץ מציעה רמה מלונאית שקשה להתחרות בה. התמורה שמקבלים היא פשוט כמעט מושלמת.

לרשימה של 6 מלונות מעולים לנופש וסקי סקראנס-מונטאנה, הקליקו כאן…

צרמט בלילה לצל המטרהורן
צרמט בלילה לצל המטרהורן

 

סיון Sion

העיר הקטנה סיון היא העיר האלפינית הגדולה ביותר בשוויץ. היא יושבת במרכזו של עמק נהר הרון, מוקפת מכל איבריה בפסגות נישאות של רכס האלפים. סיון ממוקמת במרחק נסיעה נוח של פחות משעה מגדתו המזרחית של אגם ז'נבה, אבל מבחינה טופוגראפית היא רחוקה מהאגם שנות אור.

סיון מגלמת במהותה את עמק הרון האלפיני המרהיב ביופיו. העיר הגדולה ובירתו של קנטון וואלה היא אחת האטרקציות של העמק הרחב. עמק שמהווה אגן ניקוז ענק לכל הנחלים והנהרות ההררים שיוצרים עשרות עמקים עמוקים לרגלי כמה מהפסגות הגבוהות של האלפים. סיון היא המרכז התחבורתי והעירוני החשוב ביותר בעמק ובהתאם מהווה יעד טיול עוצר נשימה במיוחד.

העיר העתיקה של סיון ושתי המצודות המרהיבות שמעליה, מהווים יעד נכסף עבור מי שרוצה לשבור מעט את שגרת הסקי או ההייקינג במעלה הרכסים. בסיון שפע של אתרים יפים, אווירה אלפינית תוססת, רחובות עמוסי תיירים, חנויות ומסעדות ובעיקר שתי המצודות שמעליה – טירת וואלר ושאטו דה טורבילון שהפכו בעצמן לאטרקציות ייחודיות.

לכל המידע על טיול בסיון בירת עמק הרון…

מצודת ואלר מעל סיון ועמק נהר הרון
מצודת ואלר מעל סיון ועמק נהר הרון

 

כל האתרים והאטרקציות בחלקו הצרפתי של עמק הרון האלפיני

לה פורט דו סוליי Les Portes du Soleil

אתר הנופש והסקי מעולה של לה פורט דו סוליי נמצא במרחק נסיעה של חצי שעה ממערב לעיירה הקטנה מונטיי Monthey. האתר נמצא מעל הכפר מורין Morgins. על הסתעפות צפונית של הרכס במרחק של עשרה קילומטרים בלבד מגדת אגם ז'נבה. מיקומו של האתר בקרבת אתרי הנופש התוססים של אגם ז'נבה (זמן הנסיעה ממונטיי למונטרה הוא עשרים דקות בלבד) וכמובן מנמל התעופה שבז'נבה, הפך אותו ליעד נופש סקי פופולארי במיוחד.

ניתן להגיע אל האתר בקיץ בנסיעה ישירה ממונטיי ובחורף ברכבל ממורין. הכפר מורין בחורף הופך למתחם נופש ענקי. מלא במלונות וכפרי נופש שמספקים מקום לינה פעיל לרבבות התיירים שמגיעים לאתר הסקי במשך העונה.

לרשימה של 6 מלונות אלפניים לסקי בפור דו סוליי בעיירה שאמפרי, הקליקו כאן…

לבדיקת זמינות ומחירים בריזורטים הסקי של לה פורט דו סוליי, הקליקו כאן…

 

האבי של סן מוריס Abbaye de Saint-Maurice

הכפר הקטן סן מוריס נמצא על נתיב נהר הרון בדרך ממונטרה שעל גדת אגם ז'נבה (נסיעה של עשרים וחמש דקות צפונה) למארטיני (עשר דקות נסיעה דרומה). הכפר הקטן מוכר בשל המנזר העתיק שסביבו הוא נבנה. מנזר שהשתמר מתחילת המאה השישית לספירה. הוא נבנה על ידי מלך בורגונדי זיגימונד Sigismund על חורבות מקדש רומאי. במקדש עבדו את היגייה, בתו של אקסלפיוס אל הרפואה ומי שנחשבה לאלת הבריאות (משמה הגיעה המילה היגיינה). המנזר הייחודי נחשב לעתיק ביותר בשוויץ.

מארטיני ועמק נהר הרון
מארטיני ועמק נהר הרון

מארטיני Martigny

העיר הקטנטנה מארטיני היא מבין הערים הגדולות וחשובות בקנטון וואלה הכפרי, שנייה בחשיבותה רק לסיון הבירה. בעיר הקטנה מתגוררים כעשרים אלף תושבים. היא יושבת על המיקום האסטרטגי בו מתעקל נהר הרון צפונה לכיוון אגם ז'נבה. כך חולשת העיר על חלקו המזרחי (והנמוך) של עמק הרון.

מארטיני נמצאת מצידו המזרחי של אחד משני מעברי הגבול שמחברים את שוויץ עם צרפת, מדרום לאגם ז'נבה, ה-Douane Le Châtelard. דרך המעבר, מרחק הנסיעה ממארטיני לעיר שאמוני שבצרפת (העיר לרגליי המון בלאן) הוא חמישים דקות בערך. ישנו קו רכבת הררי שמחבר את מארטיני עם עיירת הסקי הצרפתית ואלורסי Vallorcine, זמן נסיעה של חמישים דקות.

מארטיני היא גם העיר שמחברת את שוויץ עם ואל ד'אוסטה שבאיטליה. חיבור דרך מעבר סן ברנרד Colle di Gran San Bernardo ההיסטורי, המעבר הראשן שנפרץ דרומה מהאלפים. כיום מנהרת סן ברנרד הגדול Tunnel du Grand Saint-Bernard שאורכה שישה קילומטרים, מאפשרת גישה מהירה ממארטיני לעיר אאוסטה בירת המחוז האיטלקי האוטונומי, זמן נסיעה של שעה ועשרים דקות בלבד.

 

טיול במארטיני

מארטיני נוסדה במאה הראשונה לספירה על-ידי הרומאים. בחפירות שנערכו מדרום למרכז העיר נמצאו כמה ממצאים מהתקופה, בראשם מבנה האמפיתיאטרון שכיום שוחזר. בסמוך לאמפיתיאטרון נמצא מוזיאון קרן פייר ז'יאנדה Fondation Pierre Gianadda האיכותי. בו אוספי ארכיאולוגיה, אוסף אמנות קטן ומרשים (של אמנים אימפרסיוניסטים ופוסט אימפרסיוניסטים צרפתיים ברובם), אוסף מכוניות עתיקות וגן פסלים בשטח הפתוח שמסביב לאגפים השונים.

על מצוק מעל העיר מצפון חולש מגדל לה באטיאז La Bâtiaz מהמאה ה-15. מראש המגדל נוף מהמם של עמק הרון שמתפתל ממערב ונשבר צפונה. הכיכר המרכזית של העיר הקטנה היא הפלאס סנטראל Place Centrale. הכיכר היא ריאה ירוקה ונינוחה מלאה בבתי קפה, מסעדות וחנויות. מוקפת בבתים בגובה שלוש קומות שמעליהם, מכל הכיוונים, רכסי הרים מטריפים ביופיים.

מדרונות הסקי של ורבייה
מדרונות הסקי של ורבייה

ורבייה Verbier

הכפר הקטן ורבייה הוא מבין אתרי הנופש והסקי הטובים והפופולאריים בכל שוויץ. הכפר הקטן נגיש ברכבל שיוצא מכפרי עמק באנייה Val de Bagnes. עמק היובל ההררי שמתחבר לנהר הרון במארטיני. במעלה ואל דה באנייה נמצא סכר מובואזן Barrage de Mauvoisin. סכר שחותם את האגם המלאכותי באותו השם. הגישה אל הרכבל לורבייה היא בסמוך לתחנת הרכבת Le Châble VS.

הגישה ברכבת היא מהתחנה המרכזית של מארטיני, זמן נסיעה של עשרים וחמש דקות. התחנה הראשונה של הרכבל היא הכפר ורבייה עצמו. כפר שיושב על רמה בגובה 1500 מטרים מעל פני הים. מרכזה של ורבייה היא הפלאס סנטראל Place Centrale שיותר משהיא כיכר, היא פשוט מקבץ של מלונות אלפיניים וחנויות שמתמחות בסקי. ברחבי הכפר עשרות של מלונות אלפיניים טיפוסיים מעץ. אלו תומכים ברבבות המבקרים המגיעים אל הכפר בכל חורף (לסקי) וגם בקיץ (לטיולי טבע ברמה). מהכפר נוף מרהיב של עמק נהר הבאנייה שמתחת ולחלקו הצפון מערבי של רכס המון בלאן.

לבדיקת זמינות ומחירים בריזורטים הסקי של ורביה, הקליקו כאן…

מורבייה יוצאים רכבלים למסלולי הסקי הנישאים של הפור ואלה Les Four Vallée. רשת ענפה ועצומה של מסלולי סקי אנכיים (מדרונות) ואופקיים (סקי מישור על רמות גבוהות) למרגלות מון פור Mont Fort הנישא. סביב ההר אתרי טבע אלפיניים יוצאי דופן. ביניהם קרחונים נגישים, אגמים קטנים והמון ירוק ולבן. במשך הקיץ המרחב מלא במטיילים שיוצאים להייקינג ובחורף הכול מלא בגולשים.

 

מעבר סן ברנרד Colle di Gran San Bernardo

הר מון ולאן מעל מעבר סן ברנרד
הר מון ולאן מעל מעבר סן ברנרד

מעבר סן ברנרד היה מקום המעבר ההיסטורי של האלפים עוד מימי קדם. בתקופה הרומית המעבר היה הנתיב היחידי שחיבר את רומא עם הפרובינקיות שמצפון לרכס האלפים. על כן מאז ומתמיד היה בעל חשיבות אסטרטגית.

המעבר עצמו, בגובה של 2600 מטרים מעל פני הים, נמצא במרחק נסיעה דרומה של ארבעים דקות ממארטיני. המעבר חותך את חלקו הנמוך של רכס מון ולאן Mont Vélan לפני תחילת ההתרוממות של הר גרן ג'ולייה Grand Golliat שממערב למעבר.

במשך החורף המעבר עצמו לרוב סגור. לכן נבנתה בו המנהרה של סן ברנרד בשנת 1958. עם בניית המנהרה נוצר קשר רציף בין שוויץ לאיטליה. המנהרה מאפשרת לשלב את מחוז ואל ד'אוסטה המרהיב בקצה המערבי של איטליה בטיול בדרומה של שוויץ. מהעיר אאוסטה ניתן לעלות לעיירת הסקי קורמאיור שלרגלי המון בלאן (מונטה בלאנקו באיטלקית). ממנה יוצאת מנהרת המון בלאן Tunnel du Mont-Blanc שחוצה את ההר ומסתיימת בעיר שאמוני Chamonix שבצרפת.

כמובן שמומלץ (אם מתאפשר עקב השלגים) לטפס למעבר עצמו ולא לחצות במנהרה. לרוב ניתן להגיע אל המעבר רק בחודשי הקיץ. במעלה המעבר נמצא ההוספיסה של הגראן סן ברנרד Hospice du Grand-Saint-Bernard. ההוספיס הוא מקום מגוריהם של הנזירים שמקיימים ישוב קבע במעבר כבר כמעט אלף שנים ברציפות. המעבר נקרא על שמו של הקדוש ברנרד. מי שהיה הבישוף של העיר אאוסטה במהלך המאה ה-11 ועם מותו נבחר לקדוש המגן של האלפים.

הנזירים מתפעלים את הכלבייה המפורסמת. בה פיתחו את גזע הכלבים שהוקדש לקדוש המגן של האלפים – גזע הסן ברנרד. גזע שמזוהה כל-כך עם האלפים ועם שוויץ. הגזע פותח ככלבי הצלה לחיפוש נעדרים בשלג. סימן ההיכר שלהם היא חבית היין הקטנה שקשורה לצווארם. בסמוך למנזר נמצאת הבריכה הקטנה של סן ברנרד שהיא גם מעבר הגבול עם איטליה. המנזר עצמו נמצא כמה עשרות מטרים בתוך שטחה של שוויץ.

אגם דיס
אגם דיס שנקווה מסכר גראן דיסנס

סכר גראן דיסנס Barrage de la Grande Dixence

הסכר העצום שעל הנהר ההררי דיסנס הוא אחד מתצפיות הנוף הפופולאריות בעמק הרון. הוא נמצא במרחק נסיעה של ארבעים דקות דרומית מסיון, בחלקו הגבוה של ואל ד'הרמנס Val d'Heremence הארוך. הסכר שגובהו כמעט 300 מטרים הוא הגבוה בכל אירופה ואחד הגבוהים בעולם.

החנייה באתר נמצאת בתחתית הסכר ולידה יוצא הרכבל שמטפס לגובה פני האגם. לחובבי הספורט אפשר גם לטפס בשביל נחש פתלתל. על הסכר עצמו יש מעבר להולכי רגל ונשקף ממנו נוף בלתי נתפס של העמק לרגליו ושל הפסגות האלפיניות שמעליו.

אגם דיס Lac des Dix המלאכותי מציע גם הוא כל מיני אטרקציות כמו שייט באגם או שבילי הליכה בסמוך אליו. האגם הוא גם בסיס להייקינג בקיץ, לכיוון הפסגות שמעל האגם מדרום. בראשן פסגת מון בלאן דה סילו Mont Blanc de Seilon שגובהה כמעט 4000 מטרים.

 

ואל ד'אראן Val d’Hérens

עמק אלפיני מרהיב שנמתח דרומית מסיון, מקביל ממזרח לואל ד'הרמנס בו סכר גראן דיסנס. ואל ד'אראן הוא אחד העמקים הלכאורה נידחים של האלפים, רק במרחק נסיעה קצר מסיון. כעשרים דקות נסיעה דרומית מסיון נמצא האתר הגיאולוגי המטריף פירמידות ד'אזינייה Pyramides d’Euseigne.

הפירמידות הן למעשה חרוטים של סלעים שנראים כמו שמישהו טפטף אותם כמו שמטפטפים חול ספוג מים על מנת לבנות טירה על החוף. הם נוצרו משחיקת הסלעים על ידי האלמנטים של הטבע במדרון של ההר. הכביש ההררי עובר דרך מנהרונת ממש בתוככי החרוטים.

הכפר הגדול בעמק הוא אוולה Evolène. כפר פסטוראלי מוקף פסגות שעשוי ברובו מבקתות עץ של כמה קומות. אלו מקיפות את כנסיית יוחנן המטביל Église Saint-Jean-Baptiste הנאה שבמרכזו. בכפר ובקרבתו לא מעט בתי נופש ומלונות קטנים. אלו מציעים חוויה אלפנית שלווה במיוחד (גם בחורף המושלג וגם בקיץ הירוק).

הפסגות מעל ואל ד'אראן

בנסיעה מעט דרומה במעלה העמק נמצא הכפר החביב לאס אודר Les Haudères. גם הוא בעיקרו כפר נופש שעשוי כמעט כולו מבקתות עץ בגובה כמה קומות. מהכפר יוצא רכבל שמטפס מעט אל עבר מדרונות הפוינט דו צסה Pointe du Tsaté שגובהו 3000 מטרים. בלס אודר העמק מתפצל לשני עמקים אלפיניים גבוהים. ממערב ואל ד'ארולה Val d`Arolla וממזרח ואל ד'פרפצלה Val d`Ferpècle המרהיב.

בקצה העמק נמצא כפר הסקי הקטן ארולה Arolla. ממנו יוצאים רכבלים המטפסים למדרונות של הר לה קרוסר La Cassorte. הר שפסגתו מגיעה ל-3300 מטרים מעל גובה פני הים. אתר הסקי של ארולה נחשב לקטן ורגוע במיוחד, אינו נוצץ כמו האתרים אחרים בקנטון וואלה ואהוד על משפחות מקומיות.

למי שנוסע מזרחה מלאס אודר לכיוון ואל ד'פרפצלה, יחווה את הטבע הפראי של האלפים במיטבו. העמק הצר מלא בנחלים גועשים, יערות צפופים ופה ושם בקתה. העמק נושק לרכס העצום של דן בלנשה Dent Blanche, פסגה משולשת בגובה 4300 מטרים מעל גובה פני הים. היא מצטרפת לאחיה הכמעט תאום שנמצא קילומטר בערך מדרום, פסגת הר המטרהורן.

 

סייר Sierre

בנסיעה של עשרים דקות מזרחה מסיון במעלה נתיב נהר הרון נמצאת העיירה סייר (או סידרס Siders בגרמנית). סייר נחשבת באופן כמעט רשמי קו הגבול בין עמק הרון הצרפתי שבמורד הנהר ועמק הרון העילי שהוא גרמני במהותו. היא עיירה מעורבת עם מיעוט של דוברי גרמנית.

הלאה מזרחה מסייר רובם של התושבים הם דוברי גרמנית והאופי של קנטון וואלה משתנה. מעל העיירה, על המדרונות הדרומיים של האלפים הברניים, כמה כפרים שידועים בזכות ייצור היין והכרמים המשובחים שלהם. עקב המבנה הטופוגראפי של המדרונות הדרומיים ומשטר המשקעים הצנוע של עמק הרון, שהרכסים חוסמים את כניסת העננים אליו, המדרונות הדרומיים נהנים מאור שמש שכמעט אידיאלי לגידולי הענבים.

הכפרים ונטו Venthône, ויירה Veyras ומייז'ה Miège מציעים אווירה כפרית טבולה בשמש וכרמים בניגוד מוחלט לאתר הסקי המשובח של קראנס-מונטאנה שמעליהם. בכפרים שמעל סייר מקומות לינה ונופש ויקבים שמציעים טעימות של יין.

נחל הררי זורם מעל קראנס-מונטאנה
נחל הררי זורם מעל קראנס-מונטאנה

קראנס-מונטאנה Crans-Montana

אתר הסקי והנופש של קראנס-מונטאנה הוא אחד היעדים הפופולאריים ביותר בעמק ההרון. האתר יושב על רמה מוזרה שנוצרת במדרונות של האלפים הברנזיים בשיפולים לכיוון עמק הרון. מה שכיום היא מעין עיירה היא בעצם חיבור של שני הכפרים קראנס ומונטאנה, שלשניהם גלעינים עתיקים קטנים ואת המרחב ביניהם מילאו מאות הבקתות האלפיניות שתומכות בתעשיית התיירות. ניתן להגיע אל העיירה/כפרים בנסיעה גם מסייר (עשרים דקות בערך) וגם ומסיון (חצי שעה עד ארבעים דקות נסיעה ממרכז העיר). ניתן להגיע גם בסטייל ברכבל שיוצא מהכפר Muraz בפאתי סייר.

עמק אנבייה
עמק אנבייה

גובהה של הרמה הוא 1500 מטרים בערך מעל גובה פני הים, הפרש גובה של קילומטר מעל עמק הנהר שלרגלי הרמה. מהכפר עליה ברכבלים למדרונות המתונים של הר בונווין Mont Bonvin, שגובהו 3000 מטרים. כל המתחם מהעיירה בדרום ועד כמעט פסגת ההר, מלא במסלולי סקי מתונים ומסלולי סקי מישור שבמשך עונת החורף מלאים בהמוני גולשים. האתר מתאים במיוחד למשפחות עקב המרחבים והמדרונות המתונים. העיירה בחורף היא אתר סופר פופולארי ולא זול בכלל. יש בה עשרות של מלונות אלפיניים בבקתות עץ עם מרפסות עץ בולטות.

בקיץ קראנס-מונטאנה שוקקת תיירים גם כן. לחלק גדול מהמלונות ישנן גם בריכות (חלקן מחוממות) והן מתפקדות כאתרי נופש קיצי לכל דבר. הרכבלים פעילים ומעלים את מטיילים למסלולי ההייקינג והאופניים ברמות שבגב ההר. במעלה הרמה ישנו אגם אלפיני מרהיב – אגם צוזייה Lac de Tseuzier, שסביבו מסלולי הליכה יפיפיים.

 

עמק אנבייה Anniviers

העמק האלפיני הפסטוראלי נמתח דרומית מסייר. חלקו הדרומי והגבוה של העמק מתחיל מקרחון זינאל Glacier de Zinal. קרחון שבעברו חצב את העמק כולו עד לנהר הרון. הקרחון משתפל ויוצר את הנהר ההררי הרוגש לה נבישנס La Navisence. נהר שנשפך לנהר הרון מדרום לסייר.

הקרחון נוצר בחלקו הצפוני של הרכס. בחיבור של פסגת דן בלאנש Dent Blanche ממערב שגובהה 4350 מטרים ופסגת הוויסהורן Weisshorn ממזרח שגובהה 4500 מטרים. קרחון זינאל נגיש בקיץ בשבילים שיוצאים דרומה מהכפר זינאל Zinal. כפר שנמצא ארבעה קילומטרים מדרום לקרחון.

בדרך ישנן כמה בקתות אלפיניות לטובת המטיילים. זינאל עצמו הוא כפר סקי פופולארי בגובה 1600 מטרים. מהכפר יוצאים הרכבלים לרמה האלפינית של קורב דה סרבוי Corne de Sorebois. שם נמצא אגם דה מוירי Lac de Moiry. אל הרמה ניתן להגיע גם מהכפר האלפיני המרהיב ביופיו גרימנץ Grimentz

פסגת ה-Daubenhorn מעל לויקרבאד
פסגת ה-Daubenhorn מעל לויקרבאד

 

כל האתרים והאטרקציות בחלקו הגרמני של עמק הרון האלפיני

לויקרבאד Leukerbad

הכפר ואתר המרחצאות המיתולוגי של לויקרבאד (או לושה לה בין Loèche-les-Bains בצרפתית) נמצא מעל סייר ממזרח. הכפר עצמו הוא כבר שוויץ הגרמנית במהותו. שונה באופיו מעיירת הסקי הסמוכה קראנס-מונטאנה. עיירה שנמצאת מעבר לכתף ההר שמשתפל דרומה אל עמק נהר הרון.

לויקרבאד יושבת על רמה מיניאטורית שנוצרת בצניחת מדרונות האלפים הברניים דרומה, בגובה של 1300 מטרים. הרמה, או המדרגה של לויקרבאד, נהנית מנביעות של מקווי מים גופרתיים. אלו מושפעים מהפעילות הססמית שרוחשת תחת פסגת הדאובנהורן Daubenhorn, פסגה בגובה של 3000 מטרים מעל פני הים.

בין פסגת דאובנהורן ממערב ופסגת הרינדהרון Rinderhorn המסיבי ממזרח (שגובהו כמעט 3500 מטרים) מתפתל מעבר גמי Gemmi Pass. מעבר שמוביל בשבילי הייקינג די אתגריים לכפר הסקי אדלבודן Adelboden שבדרום קנטון ברן.

לויקרבאד עצמה היא חוויה תיירותית ברמה גבוהה, בעיקר לתיירות קיץ ומרפא. בעיר מרחצאות ומלונות ספא מעולים שחלקם מציעים טיפולים רפואיים. בחורף ניתן לעלות ברכבלים למדרונות של מעבר גמי, שם ישנם כמה מסלולי סקי. הכפר פעיל מאוד גם בעונת השלגים. הבריכות המינרליות עובדות במלוא התפוקה. חווית הרחצה בבריכת גופרית בשלג מושכת את תיירות המרפא גם בשלג.

למציאת מלון ספא בלויקרבאד, הקליקו כאן…

לויקרבאד באביב המאוחר
לויקרבאד באביב המאוחר

עמק לצ'נטאל Lötschental

עמק לצ'נטאל הוא העמק הארוך והעמוק ביותר בגדתו הצפונית (גדה ימנית) של נהר הרון. העמק חוצה את האלפים הברניים ובמרכזו זורם נהר הלונזה Lonza ההררי. נהר שנשפך לרון ליד הכפר סטג-הוהטן Steg-Hohtenn. העמק הארוך מתחיל בחלקו המערבי של קרחון יונגפראו-אלטש, אך אין גישה אל הקרחון מהעמק.

הכפרים של וילר Wiler וקיפל Kippel במרכז העמק מציעים חווית סקי מקומית וחביבה במיוחד. הכפרים נמצאים בגובה של 1400 מטרים ומהם יוצא הרכבל לריזורט הסקי המשובח לאוצ'רנאלפ Lauchernalp. הריזורט הוא אסופה של בקתות בגובה של 2000 מטרים שמאפשרות לינה ממש בתוך מדרונות הסקי. מהאתר עולים רכבלים לפסגת הר הוקנהורן Hockenhorn, בגובה של 3300 מטרים מעל גובה פני הים.

הנוף האלפיני המהמם של עמק לצ'נטאל
הנוף האלפיני המהמם של עמק לצ'נטאל

בריג Brig

העיירה בריג היא המרכז העירוני הגדול והחשוב ביותר בחלקו הגרמני של עמק הרון. כיום היא נקראת רשמית בריג-גליס Brig-Glis. כאיחוד של בריג עם העיירונת גליס שהייתה צמודה לה מדרום מזרח. העיירה יושבת על גדתו הדרומית של נהר הרון לא רחוק מויספ Visp. מויספ יוצאת הדרך לאתר המפורסם בצרמט.

בריג ממוקמת במרחק של שעה נסיעה בערך מסיון בירת הקנטון. כמו העיר הצרפתית מציעה גם היא חוויה עירונית אלפינית בעלת אופי מרהיב במיוחד. העיר היא צומת תחבורתי חשוב. בה מסתיימת מנהרת סימפלון החשובה שמחברת את שוויץ עם צפון פיימונטה שבאיטליה. ממנה ממשיך הנתיב החשוב לכיוון שפלת שוויץ דרך מנהרת לצ'ברג הארוכה, עד לעיר תון שבקנטון ברן. נתיב זה מחבר את ציריך עם מילאנו בצורה ישירה.

כיפות הבצל של שלושת המלכים בבריג
כיפות הבצל של שלושת המלכים בארמון שטוקאלפר בבריג

 

טיול בבריג

תחנת הרכבת המרכזית של בריג נמצאת ממש בסמוך למרכז העיירה העתיק. הכיכר המרכזית של העיירה היא כיכר הכפר Dorfplatz הציורית. האתר המרכזי בעיירה הוא ארמון שטוקאלפר Stockalperschloss יוצא הדופן.

הארמון נבנה באמצע המאה ה-17 בסגנון בארוקי. הארמון מוכר בשל שלושת המגדלים שלו – גספר (קספר), מלכיאור ובלתזר. המגדלים נקראים כמובן על שמם של שלושת המלכים, או המאגיים. מי שראו את הכוכב הדורך והביאו מתנות לאורווה בה נולד ישו בבית לחם. בראש כל מגדל כדור בצבע ארד שהושפעו מהכדור (בסגנון הבצל האורתודוכסי) בכנסיית סן ניקולאס Pfarrkirche St. Niklaus בכפר שקרוי על שם הכנסייה, בדרך לצרמט.

צרמט והמטרהורן
צרמט והמטרהורן

 

צרמט והמטרהורן

העיירה הקטנה צרמט Zermatt היא היעד מספר אחד של התיירים בקנטון וואלה. העיירה הקטנה (או כפר גדול), נהנית מאחד המרחבים ההרריים היפים ביותר בשוויץ. הסיבה העיקרית לתהילתה של העיירה כאחד מאתרי הסקי הנחשקים באירופה נעוצה בפסגה האיקונית שחולשת על העיירה מדרום – פסגת המטרהורן.

המראה הלא רגיל של ההר מכיוון צרמט, הפך אותו לאייקון שוויצרי (וההשראה למשולש שוקולד הטובלרון) ואת העיירה למקום ייחודי. עם היופי הגיע גם הפיתוח, ומעל צרמט פועל אחד מאתרי הסקי הכי מפותחים באירופה, אתר אלפיני שבכל קיץ הופך ליעד של הייקינג משכר בהרים.

לכל המידע על טיול בצרמט, רכס האלפים הפניניים ופסגת המטרהרון, הקליקו כאן…

 

מהי צרמט?

מרכז צרמט בקיץ
מרכז צרמט בקיץ

הכפר האלפיני צרמט (טכנית נחשב לעיירה) ממוקם בגובה של 1600 מטרים, בחלק הכי גבוה והכי דרומי של המטרטאל Mattertal, עמק המאטר. מאטר משמעו אחו והעיירה וההר שמעליה נקראים על שמו. בעיירה זורם החלק העליון של נחל המאטר ויספה Matter Vispa הזורם אל העיר ויספ שבמורד העמק, שם נשפך לנהר הרון הגדול.

מעל העיירה מתרוממים כמה מהפסגות הידועות ביותר של רכס האלפים הפניניים Penninische Alpen, בראשם כמובן המטרהרון, ההר הכי אייקוני בשוויץ (ואיטליה, אבל הצד השוויצרי הרבה יותר יפה). הרכס מכונה גם האלפים הוואליים Valais Alps על שמו של הקנטון השוויצרי.

לבדיקת זמינות ומחירים במלונות של צרמט, הקליקו כאן…

לרשימה של 10 מלונות מעולים לסקי וטיול בצרמט וסאס-פה, הקליקו כאן…

 

מהם המטרהרון והאלפים הפניניים?

בצרמט מתגוררים כשש אלפים תושבי קבע, רובם המוחלט דוברי גרמנית. אליהם מצטרפים בכל חורף רבבות של גולשים הבאים להינות משלושה אתרי סקי ענקיים:

  1. הסונגה Sunnegga במורדות של הרותהורן Rothorn
  2. הגורנרגראט Gornergrat בכתף הדופורשפיצה Dufourspitze
  3. והאתר של הקליין מטרהרון Klein Matterhorn או השוורצנזה Schwarzsee, במורדות הפסגה המשולשת

אתרים אלו מפותחים מאוד מבחינה הנדסית וטכנולוגית (כולל עשרות רכבלים וגם כמה קווי פוניקולאר) ונחשבים לבין הטובים בעולם. הסקי באיזור מושלם מבחינת תנאי מזג האוויר (כמעט ואן משקעים בחורף ובשל הגובה הרב השלגים נשמרים היטב) אך בעיקקר בשל הנוף המרהיב של המטרהרון, שנצפה בצורה מרהיבה מכל האתרים. המיקום המושלם של צרמט הפך אותה לאחת מעיירות הסקי המפורסמות בעולם אך תנועת התיירות אליה לא נפסקת גם בקיץ. בקיץ העיירה היא יעד נחשק לתיירי הפסגות, שבאים להייקינג ותצפיות נוף על גגה של אירופה.

סביב צרמט ארבע פסגות עצומות ומפורסמות בגובה של יותר מ-4500 מטרים. המפורסמת שבהן היא פסגת המטרהורן שמדרום לעיירה, שגובהה 4478 מטרים. מדרום מזרח לעיירה נמתח הדופורשפיצה, ההר השני בגובהו באלפים, בגובה 4634 מטרים מעל פני הים. פסגת הוויסהורן Weisshorn העצומה, בגובה של 4500 מטרים, סוגרת על העיר מכיוון צפון מערב והדום Dom, פסגה אימתנית בגובה 4545 שאוגפת את צרמט מצפון מזרח. גובהם המקסימלי של אתרי הסקי הוא בערך 3500 מטרים.

מרפסת התצפית של הגרוגראט והנוף למטרהרון
מרפסת התצפית של הגורנרגראט והנוף למטרהרון

סאס פה Saas-Fee

סאס פה נמצאת במרחק נסיעה של ארבעים דקות מויספ. העיירה הקטנה היא בית ל-1500 איש בלבד. אך גם בקיץ וגם בחורף האוכלוסייה מכפילה את עצמה פי כמה עם כמות התיירים העצומה שבאה לסקי או לטיולי קיץ במרחב. סאס פה ידועה באווירה הכפרית המסורתית שלה ובמגוון הפסטיבלים המסורתיים הנערכים במרכזה.

למציאת מקום לינה במלונות האלפינים של סאס-פה, הקליקו כאן…

הרכבלים שיוצאים מערבה מהעיירה לכיוון המדרונות של הדום מגיעים למרחב מלא בקרחונים. בחורף המרחב הוא אתר סקי עצום ובקיץ כמובן אתר של הייקינג עם נוף עוצר נשימה. מהתחנה של הרכבל בפלסקין Felskinn ישנו קו מטרו קצר – המטרו אלפיין, שמגיע לתחנה על פסגת מיטלאלאלין Mittelallalin. בתחנה ישנה מסעדה מסתובבת ממנה נשקף נוף הפסגות שמסביב. מעל העיירה נמצא גם סכר המאטמארק Barrage de Mattmark על האגם המלאכותי הנישא המאטמארקזה Mattmarksee, סמוך לגבול עם איטליה.

קיץ בסאס-פה
קיץ בסאס-פה

מעבר סימפלון Simplon

מעבר סימפלון או סמפיונה Sempione באיטלקית הוא אחד המעברים הראשיים בין איטליה ושווייץ, יחדיו עם שכנו ממערב מעבר סן ברנרד. המעבר היה קיים עוד מימי הרומאים. אולם מי שפיתח בו את הנתיב המודרני היה נפוליאון בונפארטה.

נפוליאון הוא שבנה את הדרך בין הכפר השוויצרי סימפליון לעיירה האיטלקית דודומסולה Domodossola שמעל אגם מאג'ורה בצפון מחוז פיימונטה. עם בניית המנהרה של סימפליון המעבר הפך לנגיש כל השנה. כיום הוא אם הדרך הראשית בין מילאנו לבריג בואכה ברן וציריך.

קרחון היונגנפראו אלטש
קרחון היונגנפראו אלטש

קרחון יונגפראו-אלטש Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn

הקרחון העצום גולש לאיטו מפסגת הר היוגנפראו Jungfrau. הר בגבול קנטון וואלה עם קנטון ברן. גולש עד יער האלטש Aletschwald במרחק של עשרים ושלושה קילומטרים מדרום. עוביו של הקרחון בשיאו הוא כשני קילומטרים.

הקרחון הפך לאטרקציה תיירותית אהודה במיוחד בשל מראהו הפוטוגני וזמינותו היחסית. הוא נגיש מכפרי הסקי רידראלפ Riederalp ובטמראלפ Bettmeralp שגובהם כשני קילומטר מעל פני הים. אל שני הכפרים גישה ברכבלים משורת הכפרים שלאורך נתיב נהר הרון שמתחתיהם, בראשם הכפר הגדול מורל Mörel.

מהכפרים יוצאים רכבלים למדרונות שמתחת לקרחון, שם ישנם מסלולי סקי מעולים. בקיץ המדרונות הופכים לנתיב השבילים המוביל את המטיילים במסע אל עבר הקרחון עצמו.

לרכישת כרטיסים לרכבל שמטפס להר אגיסהורן, ממנו תצפית על הקרחון, הקליקו כאן…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

גלו לי את הסודות של

שווייץ

אלפים כבר נרשמו ושדרגו את הטיול!

היי, אני טל, ועבדתי קשה על מנת ליצור עבורכם הדרכות ממוקדות ומעניינות, שישדרגו לכם את הטיול לשווייץ!

חינם לחלוטין ורק מידע מעניין!