ברן, בירתה דה פקטו של שוויץ, היא אחת הערים האטרקטיביות במדינה האלפינית. העיר הקטנה יושבת על גבעות שנחרצות מעיקולו של נהר הארה. הנהר חצב את המסלע ויצר מעין עמק פוטוגני להפליא ממש מתחת לקו הבתים של העיר העתיקה. האלטשטאט של ברן הוא אחד המקטעים העירוניים היפים ביותר בשוויץ. למרות גודלה המצומצם של העיר, המרכז העתיק הוא גדול ותוסס באופן מפתיע.
- ניתן כמעט ללכת לאיבוד ברחובותיה העתיקים של העיר. שם שפע כמעט בלתי נתפס של חנויות, מסעדות, בתי כולבו ואתרים מרהיבים ביופיים
- ברן מצטיינת בשורה מרשימה של מזרקות ציבוריות לאורך הרחובות החשובים של המרכז
- המזרקות עם הפסלים הצבעוניים הפכו לסימן היכר של העיר היפה יחדיו עם הדובים, בניין הפרלמנט והמינסטר המרהיבה ביופיה
כמה ימים צריך לטיול בברן?
כדאי להקדיש לברן בין יום טיול מלא ליומיים.
לרשימה של 6 מלונות נהדרים במרכזה של ברן, הקליקו כאן…
מה חייבים לראות ולעשות בברן?
- לעבור לרגלי הצייטגלוגה והקפיגטרום ולבדוק מה השעה?
- לחוות את העיר התוססת בברנפלאץ
- לחרוש את ציר הקניות של מרקטגאסה וקראמגאסה
- אמנות בקונסטמוזיאום
- קפה ונוף בבונדהאוסטרסה ובמינסטרפלאטפורם
- לראות את הדובים בפארק הדובים ולעלות לתצפיות נוף בגן הורדים
- ללמוד המון על המרחב האלפיני במקבץ המוזיאונים בהלבציפלאץ
לכל המידע על האתרים והאטרקציות בברן, הקליקו כאן…
למדריך השלם לטיול בקנטון ברן, הקליקו כאן…
למציאת מקום לינה בברן, בירת הקונפדרציה, הקליקו כאן…
מהי ברן?
- ברן היא עיר בירתה של המדינה שוויץ ברמה הכמעט פורמלית. פורמלית ברן היא הבונדסטאט Bundesstadt – העיר הפדרלית של שוויץ. משמע מקום מושבן של הרשויות הפדרליות (האיחוד של 26 הקנטונים של שוויץ שכל אחד מהם מתפקד ברמת המיקוד כמדינה), בראשן הפרלמנט השוויצרי
- ברן היא גם בירתו של קנטון ברן' מדינת מיקרו עצמאית משל עצמה והקנטון השני הכי גדול בשוויץ מבחינת שטח ואוכלוסי
- העיר יושבת לא רחוק מהגבול הלא רשמי בין שוויץ דוברת הגרמנית ושוויץ דוברת הצרפתית (סמוך לקנטון פריבור), מהצד הגרמני של המפה. השפה בעיר היא ניב גרמני שמכונה ברנדוייטש Bärndütsch.
- רוב אוכלוסייתה היא פרוטסטנטית אולם גרים בה גם לא מעט קתולים (בערך שליש מתושביה)
לסיור מודרך בעיר העתיקה של ברן, הקליקו כאן…
החלק העתיק של ברן, היכן שרובן המוחלט של האטרקציות, מכונה העיר הפנימית. האלטשטאט של ברן מחולקת לשני רובעי משנה:
- רובע גלבס Gelbes Quartier ממערב (מהברנפלאץ עד התיאטרפלאץ והציטגלוגה)
- רובע ווייסס Weisses Quartier ממזרח, שכולל את רובע שוורצץ Schwarzes Quartier שצמוד לעיקול של נהר הארה
ברן נקראת על שם הדובים (ברבים). לפי האגדה הדוכס ברטולד החמישי פון צוריגן von Zähringen, מייסד העיר, החליט לקרוא לה על שם החיה הראשונה שיצוד. ככל הנראה מקור השם הוא שמה של העיר ורונה באיטליה כפי שנקראה על ידי שליטיה הגרמניים בסוף המאה ה-12.
ברן נוסדה בשנת 1191. אך העיר הימי-ביניימית כמעט ונמחתה בשריפה הגדולה של 1405. על החורבות הוקמה העיר שבשטח האלטשטאט כפי שאנו מכירים עד ימינו.
לסיור מודרך בגלשייר אקספרס המפורסם, הקליקו כאן…
ברן הבירה דה-פקטו של שוויץ
- ברן הפכה דה פקטו לבירתה של שוויץ בשנת 1848. אז עברו אליה מוסדות השלטון של מדינת שוויץ באופן פורמלי והיא הוכרזה כבונדסטאט
- ברן היא העיר החמישית בגודלה בשוויץ (אחרי ציריך, ז'נבה, באזל ולוזאן) והכרך המטרופוליני הרביעי בגודלו בארץ האלפיני
- היא בירתה הפדרלית של שוויץ בשל מיקומה הגיאוגרפי, באמצע הדרך בין ז'נבה וציריך. היא יושבת בלב השפלה השוויצרית, בה מתגוררים רובם של תושבי המדינה ועיקר התשתיות (העמק הרחב שבין רכס הרי היורה מצפון ורכסי האלפים מדרום)
- בעיר עצמה מתגוררים כמאה וארבעים אלף תושבים ובמטרופולין כ-350 אלף
העיר העתיקה של ברן יושבת על לשון ארוכה שנוצרת מעיקול חד של נהר הארה Aare, הנהר השני באורכו בשוויץ (אחרי נהר הריין). הארה הוא אגן הניקוז של הנהרות והנחלים ההרריים של המפנה הצפוני של הרי האלפים והמפנה הדרומי של רכס היורה. הנהר זורם דרך אגם ביל ונשפך כיובל ראשי לנהר הריין בסמוך לעיר קובלנץ Koblenz, על גבול שוויץ גרמניה.
הארה הוא הנהר הכי שוויצרי במהותו. הוא יובל של נהר הריין שמתווה את הגיאוגרפיה של מערב גרמניה השכנה. בדומה, נהר הרון שמתחיל גבוה באלפים השוויצרים, ממשיך דרך אגם ז'נבה אך עיקר חשיבותו היא בחלקו הנמוך שמנקז את נהרות ונחלי דרום מזרח צרפת דרך העיר ליון.
איך להגיע לברן? ואיך להתנייד?
טיסות לברן
נמל התעופה של ברן נמצא מדרום מזרח לברן, לא רחוק מהפרבר בלפ Belp. הנמל הוא משני ולרוב אין אליו טיסות ישירות מישראל. למי שחייב להגיע ישירות לברן, ניתן לעלות על קווים עם טרנספר דרך איסטנבול או שדות תעופה נוספים בשוויץ ובאיטליה. רובם של מי שמגיע לעיר יבוא משדות התעופה המרכזיים יותר בציריך, באזל או ז'נבה. כולם במרחק נסיעה של בין שעה וקצת לשעתיים בלבד ברכבת או ברכב.
מנמל התעופה יש לקחת אוטובוס לתחנת הרכבת של בלפ ומשם רכבת בינעירונית שעוצרת בתחנת הרכבת המרכזית של ברן. כלל המסע משדה העופה למרכז העיר לוקח חמישים דקות בערך.
ניתן גם לקחת מונית בעלות של 50 יורו בערך לכל מקום במרכז העיר. נסיעה במונית היא פתרון נוח לקבוצה של שלושה או ארבעה.
לכל המידע על השכרת רכב בשוויץ + טיפים מועילים והנחות משמעותיות, הקליקו כאן…
מפה של ברן
גישה לברן מנמלי התעופה האחרים של שוויץ
- ההגעה למרכז ברן מנמל התעופה ציריך קולטן היא גם קלה ונוחה. הנמל של ציריך הוא הגדול, העמוס והמרכזי בכל שוויץ, בעיקר של טיסות סדירות. ציריך היא שער הכניסה הרשמי לשוויץ, למרות שישנן גם לא מעט טיסות (לואו-קוסט) נוחות מישראל לבאזל או ז'נבה. מנמל התעופה של ציריך יש לקחת את רכבת לתחנת הרכבת המרכזית של ציריך. משם רכבות ישירות למרכז ברן, זמן נסיעה כולל של בערך שעה וחצי
- משדה התעופה של באזל-מילוז-פרייבורג שנמצא בשטח צרפת, ניתן לעשות את אותו המסע, דרך התחנה המרכזית של באזל. זמן נסיעה כולל של שעה וארבעים וחמש דקות
- מנמל התעופה של ז'נבה מסלול נסיעה זהה שעובר דרך התחנה המרכזית של העיר, בזמן נסיעה של סביב השעתיים
לסוויס טראבל קארד (שימוש בתחבורה ציבורית בערי שוויץ), הקליקו כאן…
רכבות לברן
- תחנת הרכבת המרכזית של ברן ממוקמת ליד האוניברסיטה של ברן, ממערב לאלטשטאט או העיר הפנימית כפי שמכונה
- התחנה נמצאת במרחק הליכה של שלוש דקות מברנפלאץ, על קו החשמלית שנוסע לכל אורך העיר העתיקה
- קו החשמלית נושסע בנתיב הרחובות מארקטגאסה ומתעקל בציטגלוגה לכיוון גשר קירכנפלדבריקה Kirchenfeldbrücke המרכזי, הגשר שמחבר את העיר העתיקה עם כיכר הלבציאפלאץ Helvetiaplatz שמדרום לנהר
- מיקומה של ברן, ממש במרכזה של השפלה השוויצרית, היכן שרובן המוחלט של הערים החשובות, הופכה לצומת תחבורתי חשוב על הדרך שבין הערים במרחב דובר הצרפתי במערב (ז'נבה, לוזאן, פריבור ונושטאל) והערים החשובות במרחב דובר הגרמנית כגון ציריך, לוצרן, תון ובאזל. מכל עיר גדולה בשוויץ ניתן להגיע לברן בנסיעה של לא יותר משעתיים.
לכל המידע על רכבות בשוויץ – הנחות וטיפים, הקליקו כאן…
לטיול יום מברן לפסגת השילטהורן והמרפסת תצפית המסתובבת באלפים הברניים, הקליקו כאן…
תחבורה ציבורית בברן
מרכזה העתיק של ברן הוא קטנטן ואין ממש צורך להשתמש בתחבורה ציבורית בטיול בתחומו. בעיר ישנו מערך קווי חשמלית (טראם) יחסית מפותח. מערך שמחבר את שתי הכיכרות המרכזיות של מרכז העיר (הברנפלאץ והקורנהאוספלאץ Kornhausplatz בו נמצא הצייטגלוגה) עם תחנת הרכבת של העיר.
לשירות הסעות מדלת לדלת בברן, הקליקו כאן…
- נתיב התחבורה העיקרי של העיר נמתח לאורך ציר של מזרח ומערב. מתחנת הרכבת המרכזית של העיר מזרחה עד הצייטגלוגה
- בכיכר קורנהאוספלאץ הציר מתפצל לכיוון צפון ולכיוון דרום, כאשר קווי הטראם חוצים את הגשרים על נהר הארה ממול קצה הבליטה
- חלקה העתיק ביותר של ברן – רובע וויסס והמינסטר, נגישים בקווי אוטובוס או כמובן רגלית (עדיף) מהקורנהאוספלאץ. היות ועיקר ההסתובבות בברן תהייה במרחב המצומצם בין תחנת הרכבת המרכזית והבליטה שמעל נהר הארה, שם נמצאת האלטשטאט (ומעט גם בגדה שמדרום לבניין הפרלמנט)
- כמעט כל השימוש בתחבורה הציבורית בברן יתבסס על אולי נסיעה של ארבע או חמש תחנות. נסיעה זו משתלמת בעיקר כשקר ורוצים לחסוך מעט זמן ברחוב
מתי כדאי לבוא לברן?
ברן היא עיר שוויצרית קלאסית והביקור בה נגזר כמובן ממאורעות מזג האוויר.
- העיר גשומה יחסית במשך כל השנה. אין עונה אחת מסוימת שניתן הגדירה כבעלת משקעים חריגים או יובש חריג
- במהלך טיולכם בברן, קיץ, חורף, סתיו או אביב, ישנו סיכוי יותר מסביר כי תחוו פרקים של גשם או אפילו שלג בחורף
- המשקעים יחדיו עם הערפילים הם חלק מהאווירה המעט אלפינית של העיר שבצל הרכסים, והם חלק נכבד גם מקסמה הציורי
- החודשים הגשומים ביותר הם חודשי האביב המאוחר והקיץ
- חודש מאי הוא החודש הכי גשום ודווקא חודשי החורף הם הכי יבשים
- חודשים אוגוסט עד אוקטובר הם למעשה החודשים האידיאלים (ובהם גם מגיעים הכי הרבה תיירים לעיר). בחודשים אלו שילוב של טמפרטורות נוחות (יכול להיות גם קריר עד קר) עם מיעוט יחסי של משקעים (ועדיין סביר שיהיה פרק של גשם במהלך הביקור)
חודשי החורף לרוב ריקים מתיירים ולעיתים גם קפואים. בחודשים אלו, העיר החשוכה מוארת באורות מרהיבים ואווירת חג המולד בה היא ייחודית ונהדרת לכשעצמה. בחורף ישנו קושי אמיתי לטייל במרחב הכפרי בואכה רכס האלפים (מלבד באתרי הסקי המעולים של האלפים הברניים). אך ניתן לשלב טיול בברן כחלק מטיול ערים קפוא. טיול בשרשרת הערים המרכזיות של שוויץ, בין רכס האלפים לרכס היורה.
לטיול יום לפסגת היונגנפראו, הקליקו כאן…
איך לתכנן מסלול טיול בברן?
מה שאנו מכירים כברן, בירתה דה פקטו של שוויץ, חולשת על לשון מוגבהת שנוצרת מעיקולו החד של נהר הארה. הנהר זורם מסביב למקטע של גבעות וחוסם את האלטשטאט, העיר העתיקה של ברן, מכל הכיוונים מלבד המערב. האלטשטאט נחסם ממערב על יד קווי המסילה. קווים שעוברים בתחנת הרכבת המרכזית של העיר ומתחם הקמפוס של האוניברסיטה. ממזרח לקמפוס ולתחנה העיר העתיקה נפרסת בכמה שכבות.
לתכנון מסלול טיול בברן וייעוץ מקצועי, הקליקו כאן…
ראשית, השטח שצמוד לנהר ממזרח הוא המקטע הימי-ביניימי של ברן. שם הבתים העתיקים ביותר בעיר כולה. בנוסך לבית העירייה הגדול, והמינסטר עם המגדל הענקי שחולשת על קו הרקיע של העיר. העיר הימי-ביניימית בנויה על שלושה צירים או רחובות מרכזיים. אלו נמתחים ממזרח למערב. ממערב למקטע הימי-ביניימי, על ציר של צפון דרום, קו הכיכרות הראשון שמפריד בין העיר הימי-ביניימית לעיר הרנסנסית.
קו הכיכרות של הצייטגלוגה (שהיה שער הכניסה לעיר בתקופה הזו), הוא קו הגבול שמערבית לו העיר הרנסנסית. העיר הרנסנסית כוללת את המרכז העירוני המרכזי, קו הכיכרות של הברנפלץ, שחוצה מצפון לדרום את האלטשטאט כמו רחוב אחד ענק. מדרום העיר הרנסנסית חתומה על-ידי בניין הפרלמנט השוויצרי המסיבי.
כמעט כל מה שיש לראות ולעשות בברן נמצא על אותה הלשון, מתחנת הרכבת ועד העיקול של נהר הארה. מדרום, מומלץ גם לחצות את הגשר ולהגיע למקבץ המוזיאונים הלאומיים שבכיכר הלבציפלאץ.
לכל מה שיש לראות ולעשות באטרקציות ובאתרים של ברן, הקליקו כאן…
שופינג ושווקים בברן
שופינג בברן
בברן ישנה דיכוטומיה כמעט מלאה בין השופינג לבין המרחב ששווה לבקר בו בעיר. כל איזור האלטשטאט הוא מרחב גדול של רחובות שופינג. ככה ניתן לשלב בצורה המיטבית ביקור באתרים, וטיול ברחובות התוססים והעמוסים של הבירה השוויצרית. האלטשטאט בנויה לאורך שלושה צירים מרכזיים הפרושים ממזרח למערב.
הציר הדרומי הארוך של המינסטרגאסה ואמתאהוסגאסה Amthausgasse שמשתלב בהמשך עם הבונדהאוסגאסה. הציר הצפוני של הראתאהוסגאסה ובמרכז, הציר האלמותי של הקראמגאסה, המרקטגאסה וההמשך המערבי של הציר (ההמשך מערבית מהברנפלאץ), רחוב שפיטלגאסה Spitalgasse היוקרתי. בו נמצאים בתי הכולבו הגדולים של העיר.
שלושה צירים אלו יחדי עם כל הכיכרות והרחובות שמחברים ביניהם בציר צפון דרום, מלאים בכל הטוב של השופינג המקומי והבינלאומי. כולל רשתות, בתי כלבו גדולים, חנויות פרטיות, חנויות לתיירים, מסעדות וכל מה שהתייר צריך. המרכז התוסס של ברן הוא יחסית גדול ומקיף, בטח לעומת גודלה קטן של העיר. זאת כיאה לבירה הגאה של שוויץ.
שווקים בברן
שווקי חג המולד
לקראת חג המולד, החל מסוף חודש נובמבר, ברחבי העיר ישנם כמה שווקים של חג המולד. ברובעי המגורים ישנם שווים קטנטנים שהם בעצמם חוויה לוקאלית מרהיבה ביופייה.
השווקים המרכזיים של חג המולד נערכים במרכז העיר בוויזנהאוספלאץ Waisenhausplatz (הכיכר שבחלק הצפוני של הרחוב הרחב שאנו מכנים כיכר ברנפלאץ, לב ליבה של ברן).
שוק נוסף ומעט פחות גדול נערך ברחבה שממול המינסטר במינסטרפלאץ.
השווקים נערכים במשך כל השבוע של חודש דצמבר עד חג המולד. תמצאו שם את כל הקסם, האורות והחוויה של שווקי חג המולד במדינות דוברות הגרמנית.
שווקי המזון של ברנפלאץ
שוק מזון קבוע נערך בברנפלאץ בכל ימי השבוע (מלבד יום ראשון) בין השעות 8:00 ועד 18:00. בימי שבת השוק "סוגר את שעריו" מעט מוקדם יותר.
שוק המזון של ברנפלאץ הוא השוק המרכזי של העיר וכולל שורות של דוכני מזון מקומיים הנפרסים לאורך הכיכר הארוכה. בשוק תמצאו את כל השפע של החקלאות השוויצרית. כולל מוצרי חלב מעולים, נקניקים ונקניקיות, וגידולים חקלאיים משפלת שוויץ והמרחב שמסביב לעיר.
בחודשי החורף (מנובמבר עד מרץ), השוק פתוח רק בימי שלישי ושבת. להוציא את חודש דצמבר אז לקראת חג המולד הוא שוב פתוח במשך כל השבוע. בשעות הבוקר של ימי שלישי ושבת, השוק נפרס גם דרומה לבונדפלאץ. אז הוא רחב ואינטנסיבי הרבה יותר.
השוק של גרוסה האלה Grosse Halle
שוק פשפשים ויד שנייה שנערך במה שהיה בעבר אולם אימונים או בית ספר של רוכבי אופניים – Reitschule. נמצא ממש בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית של ברן. השוק נערך בכל יום שבת הראשון של כל חודש. הוא מושך כמות גדולה של חובבי שווקים שברובם המוחלט מקומיים (או מהעיירות והכפרים שבסביבת ברן).
שוק הפשפשים נפתח מאוד מוקדם ועד הבוקר המאוחר כבר מתחיל להירגע. השוק המקורה מציע חוויה צפופה וכמעט כאוטית (יחסית לשוויץ הסופר מסודרת) אבל יש בו גם מציאות יחדיו עם שפע של ג'אנק.
כתובת: Schützenmattstrasse 7
שוק הפשפשים במולרפלאץ Mühlenplatz
שוק הפשפשים האלגנטי של ברן נערך כל שבת שלישית של כל חודש במהלך חודשי האביב והקיץ (מסתיים לפגרת חורף באוקטובר). השוק מתרחש בכיכר המרכזית של תת הרובע מאטה Matte. הרחובות שבשיפולי הגבעה מתחת לחלקה המזרחי של האטלטשטאט, רובע שוורץ. בשוק תמצאו המון כלי יד שנייה, וינטג' וחפצים מיושנים ופחות ג'אנק. בשוק ישנם סוחרים שמודעים היטב לאיכות סחורתם. אז ישנן בו פחות מציאות אבל שפע של השראות ועיצובים מעניינים.
לינה ומלונות בברן
ברן היא עיר קטנטנה ורובם של המלונות נמצאים כמובן במרכזה. המרחב שבין תחנת הרכבת המרכזית של העיר ממערב ועד שתי הכיכרות – הברנפלאץ והקורנהאוספלאץ הוא המקום בו רובם המוחלט של בתי המלון של ברן וכמובן ששם כדאי ללון במהלך הביקור בעיר.
לכל מה שצריך לדעת על לינה בברן, הקליקו כאן…
המרחב המרכזי יאפשר לכם גישה רגלית לתוך רחבי האלטשטאט (או שימוש קצר בקווי הטראם שכיום מובילים מהתחנה המרכזית לכיוון הצייטגלוגה). ישנם מלונות עמוק בתוך העיר העתיקה בקרבת בית העירייה (הראתהאוס). בכל מקרה, עקב גודלה המצומצם של העיר, כל מלון שהוא במרחק הליכה או נסיעה של מספר תחנות בודדות על קווי הטראם, יאפשר לכם לחוות את ברן בצורה המיטבית.
למציאת מקום לינה בברן, הקליקו כאן…