Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
מצודה הקסטלוגראנדה מעל בלינצונה

בלינצונה – בירת קנטון טיצ'ינו לצל שלוש המצודות העתיקות

אולי גם יעניין אותך…

לפוסטים נוספים >>

בלינצונה, בירתו של קנטון טיצ'ינו דובר האיטלקית, ידועה בעיקר בשל שלוש המצודות האימתניות החולשות על העיר בשורה מצפון לדרום. הטירות היו קו הגבול של שליטי המרחבים של צפון איטליה במהלך ימי-הביניים והרנסנס. כיום מציינת כל אחת מהן את שלושת הקנטונים שייסדו את הקונפדרציה השוויצרית בתחילת המאה ה-13. סמל לריבונות השוויצרית על אגן הניקוז הדרומי של רכס האלפים מצפון לאגמים קומו, לוגאנו ומאג'ורה. הקסטלגראנדה, הטירה המפורסמת, העתיקה והמרכזית ביותר של העיר שוכנת על גבעה ממש בליבה של העיר העתיקה. היא מוקפת בחלקיה המזרחיים והדרומיים ברחובות ההיסטוריים של בלינצונה. רחובות שנבנו במקור כמקום מסחר ומגורים עבור מי שאייש את חומות הגבול. מצידה השני של העיר העתיקה, נמצאת טירת מונטבלו היפה והגבוהה. מעליה נמצאת הטירה הקטנה והיפה של סאסו קורבארו. בעיר העתיקה עצמה, רחובות יפייפיים ברקע הטירות והרכסים. בין הרחובות כיכרות קטנות מלאות אנשים ותיירים כיאה לאופייה האיטלקי הסוער של העיר.

מצודה הקסטלוגראנדה מעל בלינצונה
מצודה הקסטלגראנדה מעל בלינצונה

כמה ימים בבלינצונה?

לטיול בבלינצונה כדאי להקדיש בין חצי יום ליום טיול שלם.

 

מה חייבים לראות ולעשות בבלינצונה?

  • לעבור בחריץ שמוביל למעלית המטפסת אל הקסטלגראנדה
  • נוף מחומותיה של טירת מונטבלו
  • תצפית נוף עוד יותר מגבוה מהגבעה הנישאת של קסטלו די סאסו קורבארו
  • חוויה רנסנסית בארוקית מעורבת בקולגייטה של הקדושים פייטרו וסטפנו
  • קפה בארומה איטלקית בפיאצה נוזטו (כיכר האגוז)

 

לכל המידע על טיול בקנטון טיצ'ינו – הלב של שוויץ האיטלקית…

למציאת מקום לינה בבלינצונה, הקליקו כאן…

 

מהי בלינצונה?

בלינצונה Bellinzona היא בירתו של קנטון טיצ'ינו, הלב התוסס של שוויץ דוברת האיטלקית. בעיר מתגוררים כחמישים אלף תושבים והיא העיר דוברת האיטלקית השנייה בגודלה בשוויץ (אחרי שכנתה לוגאנו). בלינצונה יושבת על צומת היסטורי בעל חשיבות אסטרטגית, במפגש הנהרות טיצ'ינו Ticino ומואזה Moesa. העיר העתיקה של בלינצונה נמתחת על גבעה מעל גדתו הדרומית (שמאלית) של נהר הטיצ'ינו. הנהר שעל שמו קרוי הקנטון זורם הלאה לאגם מאג'ורה ומשם ממשיך דרומה כגבול מחוזות פיימונטה ולומברדיה עד לנהר הפו הגדול והידוע.

לכרטיס כניסה משולב לשלו המצודות של בלינצונה, הקליקו כאן…

נתיבי שני הנהרות ההרריים הם כמובן גם נתיבי תחבורה שמטפסים במעלה העמקים האלפיניים. נהר הטיצ'ינו יורד מן הצפון. הוא נובע באגן הדרומי של הרכס בו מעבר סנקט גוטהארד Sankt-Gotthard-Pass (או Passo del San Gottardo). המעבר שמחבר את קנטון טיצי'נו (ואיטליה) עם ארבעת קנטוני היער וקנטון לוצרן בואכה ציריך. נהר המואזה יורד אל העמק מכיוון מזרח. נובע באגן הדרומי של מעבר סן ברנרד, הנתיב שמחבר את טיצ'ינו עם קנטון גראובינדן, בואכה ליכטנשטיין, סיינט גאלן והבודנזה (אגם קוסטנץ). מיקומה האסטרטגי של בלינצונה על קצהו של עמק אגם מאג'ורה לרגלי ההתרוממות האלפינית, התווה את בניית סמליה המובהקים של העיר – המצודות הענקיות שבתוכה ומעליה. שלוש המצודות המהממות – טירת קסטלגראנדה Castelgrande, טירת מונטבלו Montebello וטירת סאסו קורבארו Sasso Corbaro, הן סימן ההיכר של העיר והאטרקציות העיקריות שבה.

עמק נהר הטיצ'ינו ובלינצונה
עמק נהר הטיצ'ינו ובלינצונה

 

איך להגיע לבלינצונה?

מבחינה תחבורתית, בלינצונה קשורה בטבורה לאיטליה. נמל התעופה המרכזי שמשרת את העיר הוא נמל התעופה של מילאנו במלפנסה. מרחק הנסיעה ממלפנסה לבלינצונה ברכב הוא כשעה ורבע בלבד, בנתיב נסיעה דרך לוגאנו על אוטוסטראדה מספר 2. כביש זה חוצה את הגבול בעיירה קייזו Chiasso בפרבריה של העיר קומו Como שבקצהו הדרומי של האגם האיטלקי כולו שקרוי על שמה. בלינצונה שוכנת על קו המסילה הראשי של מילאנו-ציריך שעובר דרך המנהרות הענקיות שמתחת לרכס האלפים. ניתן להגיע ממלפנסה ברכבת לבלינצונה (דרך מילאנו צנטראלה). תחנת הרכבת המרכזית של בלינצונה שוכנת סמוך למרכזה העתיק של העיר, בפאתיה הצפון-מזרחיים.

אפשר להגיע לבלינצונה גם בטיסה אל שדה התעופה הקטן של לוגאנו. שדה שמשרת את העיר לטיסות פנימיות או לטיסות ביעדים אירופאים סמוכים. לשדה התעופה של לוגאנו אין טיסות ישירות מישראל אבל ניתן בקלות להגיע אליו באמצעות טרנספר בנמלי תעופה מרכזיים באיטליה או בשוויץ. מהטרמינל הקטן יוצא אוטובוס שמחבר את השדה עם תחנת הרכבת המרכזית של לוגאנו ומשם ניתן להמשיך לבלינצונה.

בלינצונה יושבת על נתיבה של אוטוסטראדה מספר 2 שחוצה את שוויץ מדרום לצפון. הנתיב השני בחשיבותו של שוויץ (יוצרת איקס עם אוטוסטראדה מספר 1 שחוצה את שוויץ ממזרח למערב), רץ לאורך הגדה הצפונית של הטיצ'ינו. האוטוסטראדה יורדת דרומה שם מתחברת עם רשת הכבישים המהירים של צפון מחוז לומברדיה, סמוך לעיר קומו שלגדת אגם קומו ודרומה למילאנו. אוטוסטראדה מספר 2 ממשיכה צפונה דרך מנהרת מעבר סנקט גוטהארד ויורדת ללוצרן ומשם ממשיכה לציריך. בבלינצונה הצומת של אוטוסטראדה 2 ואוטוסטראדה מספר 13 שרצה לאורך קו הגבול המזרחי של שוויץ, דרך ליכטנשטיין עד לאגם קוסטננץ (בודנזה). לא מומלץ להיכנס עם רכב למרכז העיר העתיקה של בלינצונה. אלא לחנות בחניונים מוסדרים על גבולותיה ובסמוך לתחנת הרכבת.

הקסטלו מונטבלו בבלינצונה
הקסטלו מונטבלו בבלינצונה

 

מתי לבוא לבלינצונה? ואיך לתכנן טיול בעיר?

כיאה לעיר איטלקית בשרשרת האגמים האלפיניים שמדרום לרכס האלפים, העונה המומלצת לביקור בבלינצונה היא כמובן הקיץ. עונת הקיץ כוללת שמש נעימה וטמפרטורות חמימות באופן יוצא דופן לשוויץ והמרחב הופך למרכז הנופש הקיצי השוויצרי. חודש יולי הוא החודש החמים ביותר בעיר והוא גם לא כל-כך גשום. עיקר הגשמים בבלינצונה יורדים בחודשי הקיץ – אוגוסט וספטמבר. חודשי הסתיו מעט גשומים אך יכולים להיות גם סוערים. בחורף כמעט ואין משקעים אך יכול להיות קצת מושלג וכמובן קר מאוד.

לכרטיס כניסה משולב לשלו המצודות של בלינצונה, הקליקו כאן…

הטיול בבלינצונה יהיה חלק מטיול בקנטון טיצ'ינו, גם בעמקים האלפיניים וגם בישובים לגדת האגמים בראשם לוגאנו ולוקרנו. אל הקנטון יגיעו המטיילים בדרומה של שוויץ, או מי שבא מכיוון העמקים האלפיניים המהממים של גראובינדן, או מעמק נהר הרון ממערב או בכלל מכיוון לוצרן. טיול בקנטון יחדיו עם אזורים אחרים בשוויץ, חייב לכלול מעבר באחד מהמעברים האלפיניים שמקיפים את עמק נהר הטיצ'ינו מכל איבריו. ניתן לשלב את הטיול במרחב יחדיו עם טיול במחוז לומברדיה שבאיטליה. אגם מאג'ורה הוא יעד נופש איטלקי אהוד, כולל ביקור בעיר סטרזה ועלייה ברכבל למונטה מוטרונה. אגם קומו נמצא גם הוא במרחק נסיעה קצר וכך גם מילאנו בירת המחוז. הטיול בעיר עצמה הוא פשוט לתכנון, כולל ביקור במרכז העתיק הקטן ובשלוש המצודות המרהיבות ביופיין שבקרבתה.

קסטלו מונטבלו
קסטלו מונטבלו במרכזה של בלינצונה

 

מרכזה העתיק של בלינצונה

מרכזה העתיק של בלינצונה הוא קטנטן וכולל פחות או יותר רחוב אחד או שניים עם כמה כיכרות קטנות ומקסימות במיוחד. לב העיר היא כיכר נוזטו Piazza Nosetto הצפופה והיפה. עליה חולש מבנה בית העירייה בארמון העם Palazzo Civico. מרכז העיר העתיק מורכב מהרחובות ויה תיאטרו Via Teatro ווקוליו אל סאסו Vicolo al Sasso והכיכר הארוכה שיותר מזכירה רחוב – הפיאצה קולגיאטה Piazza Collegiata. כיכר/רחוב שמתחבר לרחוב הקניות הראשי – הויאלה סטאציונה Viale Stazione, שמוביל כנגזר משמו אל תחנת הרכבת המרכזית של העיר.

מפיאצה נוזטו יורד הרחוב ויה קאמינאטה Via Camminata אל כיכר אינדיפנדנצה Piazza Indipendenza האלגנטית. במרכזה של כיכר העצמאות מזדקר אובליסק שמציין את ביטולה של הרפובליקה ההלווטית של נאפוליאון. ביטול זה הוא  מה שאיפשר את הצטרפותו של קנטון טיצ'ינו לקונפדרציה השוויצרית. בעבר ניצבה בכיכר כנסיית רוש הקדוש Chiesa San Rocco, שנהרסה ושוחזרה לפני שלושים שנה. בכיכר גם עמד בעבר שער לוגאנו Porta Lugano של חומות העיר העתיקה. העיר העתיקה של בלינצונה מוקפת משני צדדיה בשתי המצודות של מרכז העיר – טירת מונטבלו מדרום מזרח והקסטלגרנדה מצפון מערב. רחובות העיר העתיקה נפרסים סביב הקסטלגראנדה והגישה אל המצודות היא מהן.

למציאת מקום לינה בבלינצונה, הקליקו כאן…

 

כל האתרים והאטרקציות במרכז העתיק של בלינצונה

כיכר נוזטו Piazza Nosetto

הכיכר המרכזית והגדולה (יחסית) מבין שרשרת הכיכרות שבמרכז העיר העתיקה של בלינצונה, יושבת על העיקול של נתיב מרכז העיר שנבנה על עמק בין שתי המצודות. היא נמצאת על שיברו של הנתיב שמקיף את הקסטלגראנדה וחולש עליה בניין העירייה שבפלצו ציוויקו. הכיכר נקראת על שמו של עץ האגוז המיתולוגי שהיה במרכזה עם בנייתה בשלהי ימי-הביניים. הכיכר הייתה המרכז המסחרי של העיירה שהחלה לרקום עור וגידים כתמיכה לשתי המצודות האסטרטגיות מעל נהר הטיצ'ינו. כיום ניטע שוב עץ אגוזים בלב הכיכר. הכיכר, שצורתה כשל משולש, היא הלב של המסחר העירוני. לאורכה דוכני שוק, חנויות ומסעדות מקומיות.

 

החומה של הקסטלוגראנדה
החומה של הקסטלגראנדה

הקולגייטה של הקדושים פייטרו וסטפנו Chiesa Collegiata dei SS Pietro e Stefano

הקתדרלה של בלנצונה נמצאת ממש על אם הדרך הקצרה בין טירת מונטבלו והקסטלוגראנדה. הכנסייה היפה נבנתה במאה ה-16 בסגנון רנסנסי, על ידי האדריכל שתכנן את הקתדרלה של העיר קומו בדרומו של אגם קומו שמעבר לגבול. בנייתה של הקתדרלה ארכה כמאתיים שנה. החזית נותרה רנסנסית על פי העיצוב המקורי. אך חלל הפנים המהממם מעוצב בעירוב של סגנון רנסנסי מאוחר עם לא מעט אלמנטיים בארוקיים.

מגדל הקמפינלה (מגדל הפעמון) מוצב בחלקה האחורי של הבזיליקה ממש ממול מצודת מונטבלו. סיום בניית המגדל הייתה רק במאה ה-19. ממול הקתדרלה על ההויאלה סטאציונה, נמצאת כיכר הקולגייטה Piazza della Collegiata היפה. כיכר שכיאה לסגנון של העיר היא משולשת, הומה וצפופה במיוחד. גם בכיכר הקטנה דוכני שוק, מסעדות להן כיסאות ושולחנות על הכיכר עצמה, והמוני עוברים ושבים כיאה לעיר עם אופי איטלקי אמיתי.

 

פיאצה גוברנו Piazza Governo

הכיכר הארוכה והרחבה (יחסית), נמתחת כהמשכו של ויה תיאטרו. ויה תיאטרו הוא הרחוב שנושק לפיאצה נוזטו עם עיקול נתיב העיר העתיקה על הפינה הדרומית של הקסטלגראנדה. הכיכר היא המשכה של פיאצה תאטרו Piazza Teatro, שם כיום התיאטרון העירוני. כיכר התיאטרון הצרה כמעט ונעלמה עם המפה עם בניית התיאטרון עצמו שנגס בשטחה. בעבר ניצב בכיכר שער לוקרנו Porta Locarno כחלק מהחומה הדרומית של העיר העתיקה. לאחר שפירקו את החומה השתמשו באבניה להקמת מבנה התיאטרון עצמו באמצע המאה ה-19. הפיאצה גוברנו בהמשך, כשמה כן הוא, היא הכיכר של ממשלת הקנטון. הממשל יושב בפלצו דלה אורזולין Palazzo delle Orsoline הניאו קלאסי ובארמון שלטון הקנטון Palazzo del Governo Cantonale המודרני.

 

מוזיאון ווילה די צ'דרי Museo Villa dei Cedri וכנסיית סנטה מריה דלה גראצי Chiesa di Santa Maria delle Grazie

המוזיאון החביב שבווילה די צ'דרי נמצא מדרום למרכז העיר העתיקה. הוא שוכן בווילה כפרית, לא רחוק כנסיית סנטה מריה דלה גראצי Chiesa di Santa Maria delle Grazie, כנסייה בה ציורי קיר מרשימים מתקופת הרנסנס המוקדם. האוסף המוזיאלי מציג את אוסף האמנות של הקנטון. כולל לא מעט אמנים מקומיים וכמה יצירות של אמנים חשובים.

הקסטלוגראנדה בבלינצונה
דגם של הקסטלגראנדה בבלינצונה בשוויץ המינאטורית במלידה, לא רחוק

 

הטירות והמצודות של בלינצונה

הקסטלגראנדה Castelgrande

הקסטלגראנדה היא העתיקה והמפורסמת מבין שלוש המצודות של בלינצונה. המצודה צופה אל מרכז העיר העתיקה מצפון. הגישה אל הקסטלגראנדה ממרכז עיר העתיקה היא דרך הרחבה הגדולה של פיאצה דל סולה Piazza del Sole. כיכר חשופה ומרובעת שמתחתיה חניון ענקי שמשרת את התיירים המגיעים למרכז העיר והמצודה. המעבר אל הטירה הוא דרך Ascensore per Castelgrande – המעלית. מעבר מונומנטאלי ארוך וצר בסלעי הגבעה ובחומה של המצודה שבסופה מעלית שמטפסת את הטירה עצמה. המעבר הוא אטרקציה בפני עצמו.

הטירה של ימינו נבנתה במאה ה-12 על חורבותיה של מצודה רומית שהגנה על הדרך לכיוון מעברי סנקט גוטהארד וסן ברנרדינו. היא נבנתה בהוראתם של דוכסי קומו ששלטו על המרחב שבין אגמי קומו ומאג'ורה. ובלינצונה הייתה קו הגבול הצפוני לפני השממה של ההתרוממות האלפינית. הטירה מכונה גם קסטלו ד'אורי Castello d'Uri על שמו של הקנטון שמצפון למעבר סנקט גוטהארד. במאה ה-15 הטירה הורחבה בידיהם של השליטים לבית ויסקונטי ממילאנו. בלב הטירה ניצבים סמוכים סימליה של הטירה ושל העיר כולה – הטורה ביאנקה Torre Bianca והטורה נרה Torre Nera, המגדל הלבן והמגדל השחור. שניהם מבצבצים מעל החומה המרשימה שנבנתה במאה ה-13.

לכרטיס כניסה משולב לשלו המצודות של בלינצונה, הקליקו כאן…

הכניסה לקסטלוגראנדה
הכניסה לקסטלגראנדה

טירת מונטבלו Castello di Montebello

המצודה השנייה של בלינצונה חולשת על מרכז העיר העתיקה מגבעה בגובה של כמעט מאה מטרים מדרום. כמו שהקסטלגראנדה כונתה טירת אורי, המונטבלו כונתה טירת שוויץ, על שמו של הקנטון השכן שמצפון. הטירה עצמה נבנתה בתחילת המאה ה-14 במרחק של מאתיים מטרים בלבד מהקסטלגראנדה. בין שתי הטירות התפתחו בתיה של העיר בלינצונה מה שכיום הוא המרכז העתיק של בירת הקנטון. הטירה נגישה בקו אוטובוס מספר 4 שמטפס על כתף הגבעה ממזרח. ניתן להגיע גם ממרכז העיר בטיפוס ממה שנותר מחומת העיר העתיקה Mura Civic סמוך לפיאצה אינדיפנדנצה. ניתן גם לבוא מנתיב ויה טורה Via Torre, דרך המגדלים. נתיב היסטורי שמחברת את מגדלי הקסטלגראנדה ואת המגדל הצפוני של המונטבלו. הטירה כיום היא בית למוזיאון הארכיאולוגי של העיר.

 

קסטלו די סאסו קורבארו Castello di Sasso Corbaro

של הקסטלו די סאסו קורבארו
הצריח של הקסטלו די סאסו קורבארו

המצודה השלישית של בלינצונה נמתחת על הר מדרום לעיר העתיקה, בקו אווירי של שלוש מאות מטרים מטירת מונטבלו. גם אל טירה זו ניתן להגיע על נתיב האוטובוס העירוני מספר 4. אוטובוס שמחבר את שתי הטירות עם מרכז העיר. הסאסו קורבארו מכונה גם טירת אונטרוולדן. על שמו של הקנטון השלישי שהיה חלק מאיחודה של הקונפדרציה (יחדיו עם שוויץ ואורי, ככינויין של שתי הטירות האחרות). המצודה מתנשאת לגובה של 200 מטרים מעל שטחה של העיר העתיקה וכמאה מטרים בגובה מעל טירת מונטבלו. היא נבנתה בתחילת המאה ה-15 על ידי השליטים הלומברדיים. נבנתה בצורה של מבנה מרובע מבוצר וקטן שבמרכזו חצר פנימית מוצלת. בתחילת המאה ה-20 עבר על הטירה שיפוץ מקיף ומאוד לא מוצלח שדי פגע בבניין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

גלו לי את הסודות של

שווייץ

אלפים כבר נרשמו ושדרגו את הטיול!

היי, אני טל, ועבדתי קשה על מנת ליצור עבורכם הדרכות ממוקדות ומעניינות, שישדרגו לכם את הטיול לשווייץ!

חינם לחלוטין ורק מידע מעניין!