Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
קנדרסטאג בשלג

כל מה שצריך לדעת לפני שמגיעים לשוויץ

אולי גם יעניין אותך…

לפוסטים נוספים >>

ריכזנו לכם בעמוד אחד סדרה של נושאים שחייבים לדעת לפני שמזמינים טיול לשוויץ. בנושאים: שפה, מטבע, טיסות, אשרות, לאכול בשוויץ, תרבות, רכב ועוד

שוויץ היא אחד היעדים הכי אטרקטיביים (והכי יקרים) באירופה. בארץ האלפינית יש המון מה לראות ולעשות – ערים גדולות עתיקות ויפות, פסגות אלפיניות מטורפות, מרחבי טבע מרהיבים, עיירות סקי פופולאריות, אגמים משכרים ועוד.

קנדרסטאג בשלג
קנדרסטאג בשלג

 

מה עושים בשוויץ? – סוגי טיולים

סקי באלפים – האלפים בשוויץ הם החלק הכי יפה והכי גבוה של אירופה כולה. שוויץ היא ארץ הררית מאוד שכל חלקה הדרומי מעוטר בעשרות של עיירות סקי יוקרתיות מדאבוס, ארוזה וסנט מוריץ בגראובינדן, צרמט, ורבייה וקרנס מונטאנה באלפים האפניניים וונגן, גרינדלוולד גשטאד ועוד באלפים הברניים. אתרי הסקי של שוויץ בחורף הם המקום להינות בו מחופשה בשלג ובקיץ יעד מטריף לטיול אלפיני.

טיול עירוני – ערי שוויץ הגדולות – ציריך, ברן, לוצרן, ז'נבה ובאזל, הן יעד פופולארי לטיול עירוני של כמה ימים. בעירם הגדולות כיכרות מפוארות, מוזיאונים מהטובים באירופה, רחובות לשופינג (לא זול!), שווקים, בתי כלבו וכל הכייף של הוויה העירונית.

טיולי רכבות בשוויץ – שוויץ היא אחת הארצות הכי מתקדמות מבחינת הטכנטלוגיה המסילתית. מלבד הנגישות של כל ערי וכפרי שוויץ ברכבת, ישנם קווים תיירותיים שהפכו למיתולוגיים. הקווים שמגיעים לפסגות האלפיניות כגון הקו ליונגפראו, רכבת ההרים להר פילאטוס, הגורנרגראט באן לצל המטרהורן שיוצאת מצרמט, הרכבת להר פירסט ועוד, מנגישות מרפסות תצפית בגובה של יותר משלושת אלפים מטרים. ישם קווים אלפיניים מפורסמים כגון הגליישר אקספרס Glacier Express – מצרמט לסנט מוריץ, הברנינה אקספרס Bernina Express – מכור לטיראנו (איטליה), הגולדן פאס ליין GoldenPass Line – ממונטרה ללוצרן הגותהארד פנורמה אקספרס Gotthard Panorama Express – מלוצרן ללוגאנו ועוד.

רוד טריפ במרחב הכפרי והטבע של שוויץ – למרות שהרכבות בשוויץ הן חוויה, הרוד טריפ בארץ האלפינית הוא הדרך הכי יעילה להגיע לכל פינה.

נופש מרפא בשוויץ – תעשיית תיירות המרפא והספא בשוויץ מפותחת מאוד. ברחבי שוויץ עשרות ריזורטים ענקיים המשלבים טיפולי החלמה עם רחצה במעיינות תרמיים, מתקני ספא מעולים ועוד מגוון גדול של פינוקים Inhouse.

zurich
הגרוסמינסטר של ציריך

 

אשרות כניסה

נכון להיום לאזרחים ישראלים אין צורך בקבלת ויזה על מנת להיכנס לשוויץ. 

בקרוב (יש מצב שגם לא) תחל לפעול מערכת ETIAS של האיחוד האירופאי שמטיילים ישראלים (או כל מי שאינו אזרח של האיחוד האירופאי או של מדינות אמנת שנגן), יהיה מחוייב להירשם לה און ליין ולשלם סכום מסויים. שוויץ אמנם לא חלק מהאיחוד האירופאי אבל היא כן חתומה על אמנת שנגן.

 

מטבע בשוויץ ואיך משלמים

  • התשלום בשוויץ הוא בפרנק שוייצרי. הסימול של הפרנק הוא CHF
  • הפרנק השוויצרי מתחלק למאה ראפן Rappen (גרמנית) או Centime בצרפתית.
  • ישנן מטבעות של 5 ראפן, 10 ראפן, 20 ראפן, חצי פרנק, פרנק בודד ושני פרנקים וחמישה פרנקים.
  • ישנם שטרות של 10 פרנקים, 20 פרנקים, 50 פרנקים, 100 פרנקים, 200 פרנקים ו-1000 פרנקים. עיקר השימוש במזומן הוא בשטרות עד 100 אירו.
  • שיעור המע"מ בשוויץ יחסית נמוך ועומד נכון להיום על 8.1 אחוז. יש מגוון מוצרים שהמס (VAT) עליהם מופחת. ניתן לקבל החזר מע"מ על מוצרים ששוויים 300 פרנק ומעלה
  • ניתן לקבל החזר מע"מ על מוצרים בלבד (לא שירותים, רכב או מסעדות) שאתם לוקחים איתכם באריזה המקורית שלהם (סגורים) ושעלותם 300 פרנק שוויצרי ומעלה בקבלה אחת (לא צירוף של כמה מוצרים)
  • כדאי מאוד להקדים מעט לנמל התעופה על מנת לקבל את חתימת פקיד המכס ולהגיש את בקשת ההחזר
  • חשוב לזכור כי ישנה עמלה שמנוכה מסכום המע"מ שאמור להיות מוחזר
Vitznau
ויצנאו באגם ארבעת הקנטונים

 

עלויות טיול בשוויץ

בשורה העליונה – שוויץ היא אחת הארצות הכי יקרות באירופה והעולם כולו. למי שמגיע לשוויץ מגרמניה או איטליה המחירים עלולים להיות ממש שוק, למי שמגיע מישראל… בואו.. לפעמים בישראל יותר יקר.

עלויות הטיול בשוויץ קשורות באופן ישיר לרמת הטיול והתקציב הזמין. אפשר להזמין בשוויץ מלונות פאר שעלותם גבוהה מאוד ואפשר גם לשכור דירות או לישון במלונות קטנים במחיר הגון ביותר. עיקר העלויות בשוויץ קשורות גם ללינה (יותר זול מהארץ) ובעיקר לתחבורה, עם מחירים אסטרונומיים לנסיעה בקווי המסילה הפופולאריים. ישנן דרכים לחסוך עלויות, על כך אפשר לקרוא בדף המקושר…

עלויות כלליות בשוויץ:

  • עלות לינה לזוג או משפחה – בין 100 פרנק שוויצרי ללילה (דירה / מלון 3 כוכבים באוף סיזן) ל-300 פרנק + (מלונות גדולים ובדירוג גבוה). עלות ממוצעת ללילה לינה בשוויץ הוא סביב ה-250 פרנק שוויצרי (עלות הלינה יחסית לישראל משתלמת ביותר)
  • השכרת רכב – סביב 140 פרנק שוויצרי ליום לרכב נוח למשפחה, תלוי בתקופת ההשכרה (שיא הקיץ או לא), בגודל הרכב והרמה
  • ארוחה במסעדה סטנדרטית – סביב ה-80 פרנק שוויצרי למשפחה
  • אתרים ואטרקציות – אתרים מבוקשים כגון הרכבלים הפופולאריים עולים סביב המאה פרנק (יש מגוון של הנחות לסטודנטים ולבני נוער והנחות לנסיעות בשעות לא אטרקטיביות).

בשורה התחתונה – בשקלול כלל העלויות, הטיול בשוויץ יוצא יקר יחסית, בטח אם רוצים לחוות את שוויץ ברמה גבוהה. שופינג לא משתלם בשוויץ, אבל הלינה דווקא די סבירה ויש המון מקומות לטייל בהם מבלי שיש צורך להוציא כסף על כל דבר.

תחנת הרכבת במעלה הגרונרגראט ליד המטרהורן
תחנת הרכבת במעלה הגרונרגראט ליד המטרהורן

 

שקעים וחשמל

השקעים בשוויץ מתחלקים לשקעים מסוג C ושקעים מסוג J. שקעים אלו לרוב מתאימים לתקעים מישראל אבל לעיתים צריכים מתאם. התדר בשקעים בשוויץ הוא של 50 הרץ והמתח הוא של 230 וולט (כמו בישראל).

שקע סוג C
שקע סוג C

 

מה השעה בשוויץ? – איזור זמן ושעות חורף / קיץ

איזור הזמן בשוויץ הוא שעה אחת פחות מישראל – GMT + 1.

בשוויץ נהוג להזיז את שעות החורף ביום ראשון האחרון של חודש אוקטובר ולעבור לשעון קיץ ביום הראשון האחרון של חודש מרס.

 

מפה של שוויץ

 

טיסות לשוויץ

  • טיסה ישירה מישראל לשוויץ אורכת בערך שלוש וחצי שעות
  • בכל יום ממריאות כמה טיסות ישירות מישראל שוויץ
  • טיסות סדירות לנמל התעופה קלוטן בציריך ולנמל התעופה הבינלאומי בז'נבה ממריאות כל יום במשך כל השנה
  • במשך השנה ישנם גם קווי לאו קוסט ישירים מתל אביב לז'נבה ולנמל התעופה של באזל-מילוז-פרייבורג. נמל זה משרת גם את חבל היער השחור בגרמניה וחבל אלסז-לורין בצרפת
  • בשנים האחרונות התגבר מערך הטיסות של חברות הלואו-קוסט לשדות מרכזיים ומשניים בשוויץ, מה שהוזיל את מחירי כרטיסי הטיסה בצורה משמעותית
  • בשוויץ שלושה שדות בינלאומיים מרכזיים – ציריך, ז'נבה ובאזל ועוד שורה של שדות משניים להם ניתן להגיע בטרנספר
  • ניתן בקלות למצוא טיסה עם טרנספר (בעיקר דרך נמלי תעופה אירופאים או בטיסות פנימיות מנמלי התעופה המקומיים) לכל פינה בשוויץ

לכל המידע על טיסות לשוויץ, הקליקו כאן…

הרכבל להר פילאטוס מעל אגם לוצרן
הרכבל להר פילאטוס מעל אגם לוצרן

 

השכרת רכב ונהיגה בשוויץ

  • בשוויץ תחבורה ציבורית מעולה, אבל הכי כייף לחוות את הארץ האלפינית עם רכב שכור שייתן לכם גישה לכל המקומות הכי קסומים בקונפדרציה.
  • בכבישים המהירים בשוויץ חובה להדביק על השמשה מדבקה לכבישי אגרה הנקראת Autobahnvignette. ניתן לרכוש את המדבקה במעברי גבול, תחנות דלק ומשרדי דואר.
  • אם אינכם רוצים לרכוש את המדבקה או אינכם מתכוונים לנסוע בכבישים המהירים, ניתן לבטל את כבישי האגרה בתוכנת הניווט ולהימנע מנסיעה בהם. חשוב לחשב את זמני הנסיעה שיהיו בהכרח איטיים יותר.
  • בעת ההזמנה עדכנו את חברת ההשכרה לאילו מדינות אתם מתכוונים להגיע עם הרכב, גם אם לא בטוחים – עדיין שתציינו כמה מדינות שכנות (למשל גרמניה, אוסטריה, איטליה או צרפת). זה לא יעלה עולה כסף ברוב המקרים ולפעמים אחר כך שוכחים וזה חשוב לביטוחים.
  • רישיון נהיגה בינלאומי – הכינו מראש גם רישיון נהיגה בינלאומי מודפס. ניתן להוציא באחד מסניפי ממסי ובחנויות אופטיקה מורשות.
  • כרטיס אשראי בינלאומי – נהג הרכב השכור המיועד חייב לשאת עליו גם כרטיס אשראי בינלאומי (כלומר שפתוח לשימוש בחו"ל) שרשום על שמו. זה ממש קריטי להשכרה ולא מעט נוסעים נתקעו בלי אפשרות לאסוף את הרכב בגלל שלא מילאו הנחיה זו.
  • הורידו מהארץ אפליקציות ניווט לטלפון (או מכשיר GPS) – אבל רק כאלו שמאפשרות ניווט ללא חיבור אינטרנט קבוע (הנה כמה המלצות…), זה יחסוך לכם שעות של טעויות וחיפוש במפות. אם אין לכם אפשרות אז תוכלו לשכור GPS מחברת ההשכרה אבל זה יקר מאוד ולא תמיד זמין, ולרוב כבר מגיע Built in בתוך הרכב ללא תשלום.
    אם מסתמכים על מכשיר פרטי – זכרו להתקין את מפת שוויץ + את המדינות השכנות לה בארץ עוד לפני הטיסה, ובכל מקרה מומלץ לקנות מפת כבישים טובה מנייר שתהיה לגיבוי 🙂

לכל המידע והטיפים על השכרת רכב בשוויץ (פלוס דילים והנחות בחברות השכרה שונות), הקליקו כאן…

הקאפלבריקה בלוצרן
הקאפלבריקה בלוצרן

 

שפות מדוברות בשוויץ

בשוויץ ישנן ארבע שפות רשמיות – גרמנית, צרפתית, איטלקיץ ורומאנש. החלוקה של השפות היא גיאוגרפית, כאשר רוב האוכלוסייה דוברת גרמנית כולל בערים הגדולות – ציריך, ברן, באזל, לוצרן, סנט גאלן ועוד. כל חלקה הצפוני והמזרחי של שוויץ היא דוברת גרמנית והגרמנית היא השפה הדומיננטית בשוויץ ובליכטנשטיין.

חלקה המערבי של שוויץ, מה שמכונה רומאנדי וכולל את קנטוני ז'נבה, וואלה, וו ויורה הם דוברי צרפתית. ישנם ערים מעורבות כגון פריבור, מורטן ועוד וישנם קנטונים מעורבים של גרמנית וצרפתית כגון וואלה, קנטון ברן, קנטון נושטאל ועוד.

כל העמקים במורדות הדרומיים של קו פרשת המים האלפינית הם דוברי איטלקית. קנטון טיצ'ינו כולו הוא החלק האיטלקי של שוויץ אבל גם עמקים בגראובינדן דוברי איטלקית. הרומאנש היא השפה של תושבי המעקים האלפיניים של קנטון גראובינדן, בעיקר בעמק נהר האין.

מונטרה
מונטרה ואגם ז'נבה

 

איפה ומתי לטייל בשוויץ? – לפי עונות ומזג האוויר

שוויץ היא המדינה הכי גבוהה באירופה. הנקודה הכי נמוכה בה היא אגם מאג'ורה בקנטון טיצ'ינו, שגובהו כמעט 200 מטרים. מן הצד השני, בקצה הצפוני, העיר באזל יושבת על נקודת היציאה של נהר הריין, אגן הניקוז של שוויץ כולה, בגובה של 260 מטרים.

מדרום לבאזל נפרשת שפלת שוויץ הגדולה, האיזור המיושב של הארץ האלפינית בגובה ממוצע של 400 מטרים. בקצה הצפון מערבי של הארץ רכס היורה ואילו מדרום לשפלה רכס האלפים האדיר, הפסגה של אירופה. בשל הטופוגרפיה הייחודית, הגובה הממוצע של שוויץ הוא כמעט 1350 מטרים מעל גובה פני הים, מה שמשפיע באופן נחרץ על מזג האוויר ועל מתי כדאי לבקר בה.

באופן גס שוויץ מחולקת לשתי עונות בשנה – הקיץ והחורף. הקיץ היא העונה המושלמת והפופולארית ביותר לטיול בשוויץ, עם מזג אוויר שיכול להיות גם חמים ונעים ממש וגם לעיתים חם. הרכס האלפיני בקיץ מרהיב ביופיו לאור השמש (שימו לב שבוואלה למשל יכול להיות חם בגובה וקרינת השמש ממש חזקה) וכל הרכבלים של אתרי הסקי פעילים. 

החורף היא שוויץ בשיאה. בשל הפיתוח האדיר של הארץ האלפינית, הרכבות, הכבישים ובעיקר הרכבלים, תומכים בתעשיית הסקי היוקרתית והענפה של קנטוני וואלה, גראובינדן וברן. שוויץ החורפית קרה ומושלגת אבל היא אדירה לטיול באווירת חג המולד גם בערי שוויץ הגדולות וגם באתרי הסקי. לעומת הסתיו, החורף השוויצרי מועט במשקעים (גשם או שלג) וגם בשיא החורף אפשר ליפול על ימים סבירים (מבחינת שמש, קר תמיד יהיה).

האביב השוויצרי הוא הזמן המושלם לטיול. בעונה זו יש פחות לחץ של תיירים על האתרים המרכזיים, מזג האוויר קר עד כמעט נעים, הכל ירוק עמוק (עם לבן בפסגות), המפלים והנהרות שוצפים ויש פריחה משגעת. רק כדאי לדעת שחלק גדול מהרכבלים ורכבות ההרים אינם פעילים למשך זמן מה באביב וחייבים להתעדכן מראש כאשר מתכננים את הטיול.

הסתיו היא העונה הכי פחות טובה לטיול בשוויץ. מאמצע אוקטובר ועד סוף נובמבר רוב הרכבלים נמצאים בהכנות לעונת הסקי. מזג האוויר הסתוי יכול להיות גשום ואפילו סוער אבל המראה של הנוף עדיין משגע.

המסעדה בראש השילטהורן
המסעדה בראש השילטהורן

 

לאכול בשוויץ

שוויץ במבט ראשון אינה אימרפיה קולינרית אבל אם קצת מתמקדים אפשר למצוא לא מעט מאכלים ייחודיים. היות ולאכול במסעדות אינו דבר זול בשוויץ, בהחלט אפשר לחיות גם קצת על פאסט פוד ובעיקר על סופרמרקטים.

המאכל השוויצרי הכי מפורסם הוא כמובן הפונדו. שני המוצרים הכי מזוהים עם שוויץ הם הגבינות והשוקולדים. הפונדו מזוהה כמובן עם הגבינות אבל אין שום מניעה גם להמיס שוקולד ולחוות את שוויץ עם קונדו מתוק מפנק. הפונדו Fondue מקורו מרומאנדי וכולל המסה של כמה גבינות בסיר יחדיו עם יין לבן, קירש (ליקר דובדבנים), שום ופלפל שחור. הגבינות השוויצריות הכי ידועות הן האמנטאל והגרוייר, שתיהן מקו התפר של שוויץ דוברת הגרמנית והצרפתית.

לכל המידע על סיור טעימות בבית השוקולד של לינדט ליד ציריך, הקליקו כאן…

עיקר המטבח השוויצרי מבוסס על המטבח הגרמני וכולל מאכלי בשר בקר וחזיר, כולל נקניקיות ונקניקים. התוספת המקובלת בשוויץ היא של תפוחי אדמה שהמוכר שבהם הוא הרושטי Rösti – לביבה גדולה של תפוחי אדמה מטוגנים בשומן. בקנטון טיצ'ינו ורומאנדי השפעות ניכרות של המטבחים השכנים, גם האיטלקי וגם הצרפתי.

מפלי הריין בשאפהאוזן

 

חגים, מועדים ואירועים מיוחדים

יום העצמאות השוויצרי מצויין כל שנה בתאריך ה-1 באוגוסט.

רובם של תושבי שוויץ הם נוצרים, בין אם פרוטסטנטים או קתולים. גם החילונים הגמורים נוטים לחגוג את החגים הנוצריים העיקריים. החגים העיקרים בשוויץ הם:

  • חג המולד – מתאריך ה-24 לדצמבר (ערב חג המולד) עד ה-26 לצמבר (יום החג של הקדוש סטפן)
  • חג הפסחא  – תאריכי החג נקבעים לפי יום ראשון הראשון אחרי הירח המלא שלאחר יום השוויון של האביב (21 למרס). הפסחא אינו נחשב לחג רישמי בשוויץ אלא יום העלייה לשמיים בתחילת מאי, 39 יום לאחר יום הראשון של פסחא.

מלבד חגים אלו, מצויינים ברחבי שוויץ המון ימים מיוחדים וימי חג לפי חלוקה של קנטונים. אלו חגים תדיים קתוליים בדרום וברומאנדי או ימי קדושים נוצריים מקומיים בקנטוני הצפון. לקנטונים יש גם ימים לאומיים אותם הם מציינים.

בימים אלו לרוב יש חופש מהעבודה ונערכים אירועים מיוחדים בכל רחבי שוויץ או בקנטון בו מציינים את החג.

ימי ראשון הם לרוב גם ימים חופשיים (המקבילה שלנו לשבת), חלק גדול מהחנויות סגורות (מלבד בתחנות רכבת או נמלי תעופה), אבל לרוב המוזיאונים פתוחים.

lugano
לוגאנו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

גלו לי את הסודות של

שוויץ

אלפים כבר נרשמו ושדרגו את הטיול!

עבדתי קשה כדי ליצור עבורכם הדרכות ממוקדות ומעניינות, שישדרגו לכם את הטיול לשוויץ (בחינם)!

טל, שרוף על חו"ל