העיר הקטנטנה כור היא הגדולה והחשובה במרחב האלפיני הפראי והעצום של קנטון גראובינדן. בירתו הגרמנית של הקנטון היא המרכז המנהלי והתחבורתי של הקנטון. קנטון שידוע בפסיפס השפות שבו, כולל המיעוט דובר הרומאנש בעמקים העיליים ודוברי האיטלקים בעמקים של המפנה הדרומי של הרכס. כור היא הפנים העירוניות והאלגנטיות מאוד של שוויץ. טעימה קטנה, לפני שמטפסים לסקי סופר יוקרתי בדאבוס וסיינט מוריץ או למסלולי הנסיעה והטיול באתרי הטבע העצומים שמדרום לעיר. העיר מצטיינת ברחובות תוססים עליהם חולשים בתים עתיקים ויפים. ברחובות שפע רב של גלריות לאמנות, מסעדות, בתי-קפה וקהל רוגש. קהל שמעריך עד תום אווירה עירונית לפני שמטפסים גבוה את אתרי הפאר היוקרתיים של פסגות האלפים.
כמה זמן צריך לטיול בכור?
כדאי להקדיש לכור בין חצי יום טיול ליום טיול נינוח כולל עלייה ברכבל לבראמבריאש.
מה חייבים לראות ולעשות בכור?
- להתרשם מהעושר של קתדרלת כור
- לעבור בין שלל גלריות האמנות של האוברה גאסה
- ללמוד על הקנטון במוזיאון הרטישס
- ג'קומטי בבונדר קונסטמוזיאום
- סקי או טיולי טבע במעלה הרכבל לבראמבריאש
לכל המידע על טיול בקנטון גראובינדן, הקליקו כאן…
למציאת מקום לינה בכור, בירת גראובינדן, הקליקו כאן…
מהי כור?
העיר הקטנה כור Chur היא המרחב העירוני הגדול והחשוב ביותר בקנטון גראובינדן Graubünden (גריסון Grischun ברומאנש או גריג'יוני Grigioni באיטלקית). גראובינדן הוא הקנטון הגדול ביותר בשטחו בשוויץ (7105 קמ"ר) והכי דליל אוכלוסין. בקנטון גרים כמאתיים אלף איש בלבד, 40 אלף מתוכם בבירת הקנטון כור. כור היא גם העיר הגרמנית ביותר בקנטון, שמוכר בשל ריבוי הלשונות שבו, כולל הכפרים והערים של דוברי הרומאנש ודוברי האיטלקית בדרום סמוך לגבול עם איטליה.
כור שוכנת מעט מדרום לערוץ בו זורם חלקו ההררי הגבוה של נהר הריין. בתחילתו של עמק הריין הגדול עם יציאתו של הנהר מרכס האלפים וזרימתו צפונה דרך ליכטנשטיין עד אגם קוסטנץ (בודנזה). מבחינה היסטורית העיר נבנתה על ידי הרומאים כמקום סחר חשוב החולש על צומת של כמה דרכים אלפיניות. הדרכים הרומאיות עלו מעלה למעברים לוקמניר Lukmanierpass וסן ברנרדינו San-Bernardino-Pass. דרכים רומאיות אלו עד היום הן נתיבי החיבור החשובים של חלקה האלפיני של גראובינדן עם מרכזה של שוויץ וצפון איטליה. על גלעין העיר הרומאי נבנתה העיר של ימינו. על כן רואים בה כעתיקה ביותר מבין ערי שוויץ.
כור יושבת על נתיבו הצר של היובל פלסור Plessur שזורם דרכה עד להשפכו לנהר הריין בפאתיה הצפוניים של העיר. הפלסור יוצר ערוץ בין שני רכסים גבוהים – הפרהורנלי Fürhörnli ממזרח והברנבריש Brambrüesch ממערב. שני הרכסים הצמודים לעיר, גובהם מעל אלפיים מטרים והם חולשים על העיר בקו אווירי של שני קילומטר מעל מרכזה העתיק.
לסיור מודרך במרכזה העתיק של כור, הקליקו כאן…
איך להגיע לכור?
נמל התעופה הבינלאומי של ציריך בקלוטן נמצא במרחק נסיעה של שעה וחצי עד שעה ושלושת רבעי השעה מכור. נמל תעופה זה, הוא הגדול והחשוב בכל שוויץ וישנן אליו מספר טיסות ישירות כל יום מישראל. ישנם קווי רכבת שמגיעים מנמל התעופה של ציריך לכור.
לכל המידע על השכרת רכב בשוויץ + טיפים מועילים והנחות משמעותיות, הקליקו כאן…
קו ארוך שאינו כולל החלפה, יוצא מקלוטן מזרחה לסיינט גאלן ואז יורד דרומה לאורך העיירות של עמק נהר הריין שמדרום לאגם קוסטנץ. קו זה אמנם ישיר אך זמן הנסיעה ארוך, כמעט של שעתיים וחצי. עדיף בהרבה לקחת את הרכבת מנמל התעופה לתחנת הרכבת המרכזית של ציריך. משם רכבות ישירות דרך נתיב המסילה שחופף לנתיב אוטוסטראדה מספר 3. נתיב שרץ על הגדה הדרומית של אגם ציריך ואגם וואלן. זמן הנסיעה מציריך הוא שעה ורבע בלבד.
לכל המידע על רכבות בשוויץ – הנחות וטיפים, הקליקו כאן…
כור היא שער הכניסה לעמקים האלפיניים שמטפסים לכיוון המורדות הצפוניים של הרכס. בחלקם העליון של העמקים כמה מעיירות הסקי המפורסמות ביותר של שוויץ. ביניהם דאבוס וסיינט מוריץ. זמן הנסיעה מכור לדאבוס הוא בערך שעה ועד לסיינט מוריץ כשעה וחצי. העיר יושבת על צומת של שני הנתיבים חשובים שמחברים את גראובינדן עם מערבה של שוויץ. הראשונה היא אוטוסטראדה מספר 13 רצה מהעיר לכיוון דרום מערב, ממשיכה דרך מעבר סן ברנרדינו לבלינצונה בירת קנטון טיצ'ינו האיטלקי והלאה ללוגאנו ולוקארנו.
הנתיב השני הוא הכביש הבינעירוני מספר 19 שרץ מערבה מהעיר על נתיב הפורדריין, חלקו העליון של נהר הריין. הכביש ממשיך דרך המעבר באנדרמט Andermatt לכיוון בריג Brig והלאה לעמק נהר הרון עד אגם ז'נבה. שני נתיבים אלו הם החשובים מהנתיבים שרצים על רכסי האלפים ממזרח למערב, לאורך דרומה של שוויץ.
לטיול יום ממילאנו על הברנינה אקספרס דרך סנט מוריץ, הקליקו כאן…
מפה של כור
תכנון מסלול טיול בכור
כור, בירתו של קנטון גראובינדן, היא שער הכניסה לטיול בקנטון גראובינדן ובעיירות הסקי היוקרתיות שלו. הקנטון האלפיני הענק נגיש מכמה כיוונים – גם מקנטון טיצ'ינו, גם ממחוז לומברדיה שבאיטליה וגם מאוסטריה. אך כל הנתיבים מתרכזים בסופו של דבר לכור. ניתן לטייל בכור כעצירה בדרך לדאבוס, סיינט מוריץ או עיירות הסקי האחרות של הקנטון. בניגוד לחורף בגראובינדן שכולל בעיקר את הספורט הלבן, הקיץ מהווה פונקציות תיירותיות נוספות רבות כגון נופש משפחתי קריר במעלה הרכס, טיולי טבע והייקינג או מסלולי טיול אלפינים ברכב.
לסוויס טראבל קארד (שימוש בתחבורה ציבורית בערי שוויץ), הקליקו כאן…
הטיול בכור הוא פשוט מאוד. העיר עצמה קטנטנה וכל האתרים נמצאים במרחק הליכה קצר זה מזה. מסלול הטיול בעיר יכלול את הקתרדלה וארמון הבישופים, יחדיו עם הגבעה עליה יושבת הסיינט לוציוס. מהמרכז הדתי יורדים לעבר הסיינט מארטינצפלאץ משם ממשיכים על האוברה גאסה התוסס.
הרחובות של העיר העתיקה שמצפון לאוברה גאסה מלאים במסעדות, חנויות ומקומות לינה חמודים. שני הצירים שעולים צפונה מהסיינט מארטינצפלאץ מובילים לשאר אתרי החובה בעיר. אתרים כגון הרגיירונצפלאץ והמוזיאון של הקנטון לאמנות. כדאי כמובן גם לטפס על הרכבל לבראמבריאש. הרכבל יוצא מחלקה הדרומי של העיר העתיקה.
למציאת מקום לינה בכור, בירת גראובינדן, הקליקו כאן…
כל האתרים והאטרקציות בכור
קתדרלת כור
הקתדרלה שמוקדשת לעלייתה לשמיים של מריה אם ישו Kathedrale St. Mariä Himmelfahrt, היא אחת המיוחדות ועתיקות בכל שוויץ. הקתדרלה חולשת על מרכזה העתיק של כור על גבעה רמה במתחם סגור שהיה בעברו מקור השליטה והסמכות הדתית של העיר.
הכניסה לכנסייה היא מהבישופליקר הוף Bischöflicher Hof ובסמוך אליה עומד ארמון הבישוף Bischöfliches Schloss. הארמון הוא מבנה מהמאה השישית לספירה שנבנה על בסיס של מקדש רומאי עתיק. המעבר בין המתחם השלטוני של הבישופים והקתדרלה לעיר שמתחת היא דרך שער החצר Hofturm היפה.
הקתדרלה עצמה נבנתה באמצע המאה ה-12 בסגנון רומנסקי ולה מגדל פעמון בסגנון גותי. הפולפיט של הכנסייה ובימת המקהלה נפרדים מהספינה הראשית של הכנסייה בגרמי מדרגות. הקתדרלה נפגעה בשריפה במאה ה-19 ועברה שיפוץ מקיף. בתוכה עדיין נחבאים שפע אדיר של אוצרות עתיקים, דוגמת ציורי קיר עתיקים משלהי ימי הביניים בבפטיסטריום (בית הטבילה), מושבים מעוטרים מהמאה ה-15 בבימת המקהלה, חלונות ויטראז' מצויירים מקסימים, פסלים ותבלטים של קדושים מהמאה ה-16 ועוד.
קירכה סיינט לוציוס Katholische Kirche St. Luzi
הכנסייה היפה נמצאת בפאתיה המזרחיים של העיר, בנויה על גבעה מדורגת מעל הגבעה של הקתדרלה. בין הקתדרלה והכנסייה מפריד בית קברות קטן ובמורדות הגבעה נטוע כרם. ממזרח לגבעה מתחילה ההתרוממות המיוערת של הרכס. בתוך הכנסייה נמצאת קריפטה קדומה מהמאה השמינית שניתן לבקר בה.
כנסיית סנקט מרטין Reformierte Martinskirche
אמנם הקתדרלה היא האתר הדתי החשוב ביותר בכור אבל המרטינסקירכה היא לב ליבה של העיר העתיקה. הכנסייה עצמה נבנתה בסוף המאה ה-15 על חורבותיה של כנסייה רומנסקית מהמאה התשיעית. מעליה בולט מגדל השעון הגבוה שחולש על קו הרקיע של העיר. הכנסייה קרויה על שמו של הקדוש הצרפתי מרטין, יושבת על הכיכר היפה שקרויה על שמה – הסיינט מרטינצפלאץ St. Martinsplatz.
הכנסייה היפה והכיכר הן שער הכניסה לעיר העתיקה מכיוון הקתדרלה. הן נמצאות בקצה השבילים והמדרגות שיורדים מההופטרום אל ההופשטראסה Hofstrasse. בתווך שביניהן נמצא מוזיאון הרטישס, מוזיאון ההיסטוריה של גראובינדן. מהסיינט מרטינפלאץ מתחיל נתיבו של הרחוב הראשי של העיר העתיקה האוברה גאסה Oberre Gasse, אחד הרחובות המרהיבים ביופיים בכל מזרחה של שוויץ וברכס האלפיני.
מוזיאון הרטישס Rätisches Museum
המוזיאון ההיסטורי של העיר והקנטון יושב כאמור בשערי העיר העתיקה שמתחת להוף – החצר של הקתדרלה וארמון הבישופים. המוזיאון הוא אחד מסמליה של העיר יחדיו עם הגבעה עליה חצר הבישופים וכמובן המרטינסקירכה המרהיבה.
שלושתם מתחברים יחדיו בדרך אל האוברה גאסה, הרחוב שהוא הגלעין של העיר העתיקה. המוזיאון קרוי דווקא על שמם של הרטיים, העם הקדום שישב בגראובינדן. זאת כחיבור למקור העממי בניגוד לרומאים שבנו את העיר אבל היו פולשים מהדרום. במוזיאון ממצאים ארכיאולוגיים מישובים ארעיים פרה-היסטוריים וממצאים רומיים. מוצגים גם כמובן ממצאים מהתקופות המאוחרות יותר של העיר. כולל אוצרות נוצריים קדומים ועד ממצאים מהמאות האחרונות.
רגיירונצפלאץ Regierungsplatz
מהסיינט מרטינפלאץ יוצאים שני רחובות מרכזיים צפונה לכיוון הרגירונצפלאץ – הפוסטשטראסה Poststrasse והרייכצגאסה Reichsgasse. שני רחובות אלו, יחדיו עם האוברה גאסה, מרכיבים פחות או יותר את מרכזה העתיק של כור. בדומה לאוברה גאסה שהוא רחוב שמלא חנויות מיוחדות, גלריות, מסעדות והמוני תיירים, גם שני הרחובות שנמתחים צפונה מהווים פונקציה מרהיבה לטיול עירוני לצל הרכסים. בדרך שבין המרכז הדתי של הקתדרלה והמרטינסקירכה למרכז הפוליטי הארצי של הקנטון ברגיירונצפלאץ נמצא גם בית העיירה המיוחד של כור ה-Stadtverwaltung.
לסיור עם מדריך מקומי בעקבות הגלריות של כור, הקליקו כאן…
הכיכר של המרכז השלטוני של קנטון גראובינדן הרגיירונצפלאץ, היא כיכר מפוארת שמוקפת כולה בבניינים בארוקיים אלגנטיים. בתי הכיכר מתאפיינים בצבעים משתנים בתריסים. בצלעות הכיכר נטועים עצים ובליבה ניצב אובליסק. האובליסק הוא יד שמציין את איחוד הקנטון של גראובינדן במאה ה-14 (הצטרף לקונפדרציה השוויצרית כארבע מאות שנים לאחר מכן).
המוזיאון לאמנות של הקנטון Bündner Kunstmuseum
מצפון לרגיירונצפלאץ על רחוב פוסטשטראסה נמצא המוזיאון הקטן שמרכז כמות מפתיעה באיכותה של יצירות אמנות. המוזיאון מביא את האוסף של הקנטון. ניצב בווילה אלגנטית שנבנתה בסוף המאה ה-19 ומתאפיינת בעיצוב פנים אוריינטאלי. האוסף המוזיאלי כולל כמות מייצגת וניכבדת של אמנים שוויצריים ובמיוחד אמנים שנולדו בקנטון.
באוסף כמות יפה של יצירות פרי ידיהם של בני משפחת ג'קומטי – האב ג'יובאני ושני הבנים – דייגו והגדול מכולם אלברטו, הפסל הסוריאליסטי הענק. בני המשפחה נולדו בבורגונובו Borgonovo, כפר קטן מעט מערבית מברגליה Bregaglia. ברגלייה היא העיירה העיקרית של העמק שקרוי על שמה, המרכז של חלקה דובר האיטלקית בקנטון. באוסף יצירות של אמנים שוויצרים גדולים נוספים בראשם פרדיננד הודלר, אחד מגדולי הציירים הסימבוליסטיים.
מחוץ לכור
סקי בבראמבריאש Brambrüesch ופסגת דרייבינדנשטיין Dreibündenstein
חלקו התחתון של הרכבל שמטפס לעיירת הסקי בראמבריאש נמצא ממש בסמוך לעיר העתיקה של כור. הרכבל מטפס דרומה מהעיר אל מקבץ הבתים והמלונות שנמצא בגובה של 1600 מטרים, כקילומטר מעל גובה העיר. מהעיירה מטפס רכבל נוסף לפסגתו המתונה יחסית של דרייבינדנשטיין. פסגה בגובה של 2100 מטרים מעל פני הים. מסלול הסקי בין הפסגה לעיירה שמתחתיו הוא מתון ונוח. במשך הקיץ, העיירה והפסגה הנגישה שמעליה הופכים לאתר אהוד לטיולי טבע והם מלאים בנופשים.