קנטון גראובינדן Graubünden או גריסון Grischun הוא אחד החווייתיים והמרהיבים מכל קנטוני שוויץ. הקנטון הוא הלב האלפיני של מזרח שוויץ, דוברת הגרמנית ברובה. במעלה העמקים ההרריים של יובלי נהר הריין ועמק אנגאדין, העמק הארוך של נהר האין, מתגוררים גם דוברי השפה הרומית-קלטית העתיקה, הרומאנש. העמקים האלפיניים נמתחים לצל פסגות פוטוגניות שבמורדותיהן ניתן למצוא את הבסיס ההיסטורי של עולם הסקי. עיירת הסקי הסופר יוקרתית סנט מוריץ, היא המקום בו נולד הענף הספורטיבי שהפך במהרה לסמל סטאטוס וזלג לכיוון החופשה המשפחתית.
- היוקרה והגלאם האלפיני של הקנטון זלגו גם לדאבוס, העיירה שמפורסמת בשל אירוח הפורום הכלכלי הבינלאומי
- מלבד שתי העיירות המרכזיות, המוני עיירות שמתמחות בעיקר במלונות אלפינים מעולים ורכבלים שמטפסים למורדות הפסגות
- בקיץ, הקנטון השימשי הוא יעד תיירותי מבוקש. חלום עבור מי שרוצה לצאת לנופש משפחתי קריר בצל כמה מהנופים היפים בעולם
- למי שמתגעגע קצת לאווירה עירונית, בירת הקנטון כור, היא עיר היסטורית חשובה ונחשבת לעיר השוויצרית העתיקה ביותר
כמה ימים צריך לטיול בגראובינדן?
לטיול בכל האתרים שבקנטון גראובינדן יש להקדיש לפחות חמישה ימים.
איפה לישון בגראובינדן? – רשימה של 5 העיירות הנבחרות…
לרשימה של 8 מלונות מעולים לסקי ונופש בדאבוס וקלוסטרס, הקליקו כאן…
לרשימה של 9 מלונות לנופש סקי יוקרתי בסנט מוריץ, הקליקו כאן…
לרשימה של 5 מקומות לינה מעולים לנופש אלפיני או סקי בארוזה, הקליקו כאן…
לרשימה של 5 מקומות לינה מעולים בלאקס-פלימס, הקליקו כאן…
מה חייבים לראות ולעשות בגראובינדן?
- סקי סופר יוקרתי בסנט מוריץ
- סקי סופר סופר יוקרתי בדאבוס
- לבקר בבית ניטשה בסילס
- לנסוע בקו הרכבת הראטית מסנט מוריץ לטיראנו שבאיטליה
- טיול עירוני מרהיב ביופיו בכור בירת הקנטון
- טבע אלפיני עוצר נשימה בפארק הלאומי של שוויץ
- לבקר במנזר הקלוסטרה סן יון במישטייר
לכל המידע על טיול בכור, בירתה האלגנטית של גראובינדן, הקליקו כאן…
למציאת מקום לינה בכור, בירת גראובינדן, הקליקו כאן…
לבדיקת זמינות ומחירים באתרי הסקי של סנט מוריץ, הקליקו כאן…
מהו קנטון גראובינדן?
קנטון גראובינדן Graubünden (או גרישון Grischun ברומאנש או Grigioni באיטלקית) הוא הגדול בשטחו מכל עשרים ושישה הקנטונים שמרכיבים את הקונפדרציה השוויצרית. הקנטון חופף בשטחו לחלק נכבד מרכס האלפים הרתיים Rätische Alpen או Alpi Retiche שבגבול דרום מזרח שוויץ וצפונה של איטליה. הקנטון האלפיני היה במקור פרובינקיה רומית בשם ראתיה Raetia. לאחר מכן היה תחת השליטה של הבישופות של כור.
עד היום הקנטון נקרא על שמה של הליגה האפורה Grauer Bund. ליגה שהוקמה כהתנגדות לבישופות של כור בסוף המאה ה-14. מועצה שאיחדה תחתיה את כל שטחי הקנטון של היום. הקנטון הפך לחלק מהקונפדרציה השוויצרית רק בשנת 1803. כיום מתגוררים בו כמאתיים אלף איש, כמעט רבע מהם בכור הבירה ובקרבתה. כור שוכנת בצפון הקנטון, בה ובעמק נהר הריין שממזרח לה השפה המדוברת היא גרמנית.
כרבע מתושבי הקנטון הם דוברי הרומאנש Rumantsch. שפה גאלו-רומאנית שמדוברת בעיקר בעיירות וכפרי עמק נהר האין – האנגדין. השפה היא קרובת משפחה של דוברי הלדינו, שפתם של יושבי העמקים של הדולומיטים סביב עיירות הסקי האיטלקיות קנציי ואורטיזיי. במדרונות הדרומיים של רכסי האלפים, עמק ברגלייה ועמק פוסקייאבו הם מדברים איטלקית. שני העמקים צמודים לאיטליה עצמה, ואל ברגלייה לא רחוק מקצהו הצפוני של אגם קומו וואל פוסקייאבו, הנתיב של קו הרכבת המפורסם של סנט מוריץ-טירנו, מתחברת לואלטאלינה האיטלקי, העמק האלפיני שבצפון לומברדיה.
עמקי הנהרות המרכזיים בגראובינדן
מבחינה גיאוגרפית, קנטון גראובינדן בנוי משני אגני ניקוז ענקיים וחשובים. אגנים אלו יוצרים מבוך של עמקים אלפנייים משניים שמתנקזים לשני עמקים גדולים עיקריים. הראשון, בחלקו הצפוני של הקנטון, הוא עמק נהר הריין, בחלקו הגבוה וההררי של הנהר הענק, ביובל העיקרי שלו הפורדריין. בחלקו הדרומי של הקנטון מתפרס העמק הארוך של נהר האין. בין שני העמקים הגדולים שכיוונם ממערב למזרח, כמה עמקים של נהרות שחוצים את הקנטון מדרום לצפון, ביניהם עמק נהר הפלסור, עמק נהר הלנדקווארט ועמק נהר הרבוזה.
מעל העמקים הפסגות המרהיבות ביופיים של רכסי האלפים. במורדות הפסגות ובחלקים הגבוהים של עמקי הנהרות, המוני עיירות סקי שכמה מהן מהיוקרתיות והמפורסמות בעולם. העוצמה הכלכלית של הקנטון מתבטאת היטב בשתי עיירות הסקי המרכזיות – סנט מוריץ, האייקון של תארי הסקי היוקרתיים ודאבוס, שמפורסמת בשל הפורום הכלכלי הבינלאומי שנערך בה בכל שנה.
מפה של גראובינדן
איך להגיע לגראובינדן? ואיך להתנייד?
טיסות לגראובינדן
בתוך גראובינדן אין נמלי תעופה של קווי נוסעים סדירים אלא רק מנחתים או שדות תעופה שמשרתים בעיקר את תנועת תיירות הסקי על הצד הכי יוקרתי שלה. שדה התעופה הקטן בסמדאן Samedan שליד סנט מוריץ משרת באופן אקסקלוסיבי רק את מי שיכול לממן את עלויות הנחיתה בו. למטוס הנוחת מסלול אתגרי מאוד בגובה של 1700 מטרים. השדה אינו מתאים לנחיתה של מטוסים גדולים. על מנת להגיע לגראובינדן יש להשתמש בנמלי התעופה המסחריים שנמצאים מחוץ לקווי הרכסים האמתניים של האלפים. בראשם נמל התעופה הבינלאומי שבקלוטן ליד ציריך, נמל התעופה הראשי של שוויץ.
נמל התעופה הבינלאומי של ציריך – גישה לצפון גראובינדן
שדה התעופה הבינלאומי של ציריך בקלוטן נמצא במרחק נסיעה של שעה וחצי מכור, בירת קנטון גראובינדן. העיר היא שער הכניסה הצפוני למרחב האלפיני. נמל תעופה זה, הוא הגדול והחשוב בכל שוויץ וישנן מספר טיסות ישירות כל יום מישראל שנוחתות בו.
ישנם קווי רכבת שמגיעים מנמל התעופה של ציריך לכור. קו ארוך שאינו כולל החלפה, יוצא מקלוטן מזרחה לסנט גאלן ואז יורד דרומה לאורך העיירות של עמק נהר הריין שמדרום לאגם קוסטנץ. קו זה אמנם ישיר אך זמן הנסיעה ארוך, כמעט של שעתיים וחצי. עדיף בהרבה לקחת את הרכבת מנמל התעופה לתחנת הרכבת המרכזית של ציריך. משם רכבות ישירות דרך נתיב המסילה שחופף לנתיב אוטוסטראדה מספר 3. נתיב שרץ על הגדה הדרומית של אגם ציריך ואגם וואלן. זמן הנסיעה מציריך לכור הוא שעה ורבע בלבד.
לכל המידע על רכבות בשוויץ – הנחות וטיפים, הקליקו כאן…
כור היא שער הכניסה לעמקים האלפיניים שמטפסים לכיוון המורדות הצפוניים של הרכס. בחלקם העליון של העמקים כמה מעיירות הסקי המפורסמות ביותר של שוויץ ביניהם דאבוס וסנט מוריץ. זמן הנסיעה מכור לדאבוס הוא בערך שעה ומכור לסנט מוריץ, כשעה וחצי.
להסעה פרטית מנמל התעופה של ציריך לדאבוס, הקליקו כאן…
נמלי התעופה בקרבת מילאנו (מלפנסה וברגמו) – גישה לדרום גראובינדן
חלקו הדרומי של קנטון גראובינדן שוכן בסמוך לקו הגבול עם מחוז לומברדיה שבאיטליה. הדרך הכי נוחה להגיע לחלקו דובר האיטלקית של הקנטון היא בטיסה שנוחתת בנמלי התעופה של מילאנו. שני העמקים דוברי האיטלקית, גם ואל ברגליה val bregaglia וגם ואל ברנינה Val Bernina מחוברים היטב לצפונה של איטליה.
כביש בינעירוני מספר 3 מחבר את ואל ברגליה עם סנט מוריץ דרך מעבר מלויה Passo del Maloja או Malojapass. כביש בינעירוני מספר 29 מחבר את ואל ברנינה עם סנט מוריץ דרך מעבר ברנינה Passo del Bernina או Berninapass. מעבר ברנינה הוא גם נתיבו של קו המסילה האלפיני המיתולוגי של סנט-מוריץ – טירנו. מבגרמו או מלפנסה, זמן הנסיעה לעיירה ברגליה הוא כשעתיים בלבד. מברגליה, המעבר דרך פאסו דל מלויה הוא כחצי שעה עד לסנט מוריץ.
רכבות לגראובינדן
ישנם כמה קווי מסילה עיקריים שרצים לאורך עמקי הנהרות שבין הרכסים האלפיניים. קווי מסילה אלו מנגישים את עיירות הסקי במעלה העמקים. הכבישים הם חלק חשוב מאוד בשינוע רבבות חובבי הספורט הלבן לריזורטים. צומת התחבורה העיקרי בגראובינדן היא בירת הקנטון כור. כור נמצאת במעטפת הצפונית של המרחב, ממש על תחילת ההתרוממות האלפינית. כור מנתבת את תנועת הרכבות לתוך הקנטון מחלקה המזרחי של שוויץ. גם מכיוון ציריך בקו שרץ לאורך הגדה הדרומית של אגם ציריך וגם קו המסילה שמגיע מסנט גאלן שמצפון, לאורכו של נתיב נהר הריין וקו הגבול עם ליכטנשטיין.
לסוויס טראבל קארד (שימוש בתחבורה ציבורית בערי שוויץ), הקליקו כאן…
קווי הראטלישה באן Rhätische Bahn
רובם המוחלט של קווי הרכבת בקנטון מתופעלים על ידי החברה המקומית – הראטלישה באן. מכור מערבה ישנו קו מסילה שרץ לאורך נתיבו העליון של נהר הריין, עובר את אנדרמאט וממשיך לעבר חלקו העליון של עמק נהר הרון והלאה לכיוון אגם ז'נבה. נתיב זה (החיבור של נהר הרון עם נהר הריין) הוא נתיב הרכבת החשוב ביותר בחלקה הדרומי של שוויץ.
מכור מזרחה יוצא קו המסילה שמטפס אל עבר עיירת הסקי דאבוס. מדאבוס הקו מטפס לכיוון דרום מזרח ורץ בעמקים לכיוון סנט מוריץ. ישנו קו מסילה נוסף שרץ דרומה מכור לכיוון סנט מוריץ. שני הקווים לסנט מוריץ, גם המהיר יותר שיוצא דרומה מכור וגם הקו שיוצא מדאבוס מקיפים במעגל סביב פסגת הלנצרהורן Lenzerhorn.
לרכישת כרטיסים לברנינה אקספרס און ליין, הקליקו כאן…
סנט מוריץ היא גם צומת תחבורתי חשוב. מחברת במסילה את המורדות הצפוניים של האלפים בקנטון גראובינדן עם ואל ברנינה דובר האיטלקית שמדרום לה והלאה לואלטלנה בצפון לומברדיה שבאיטליה. קו הרכבת סנט מוריץ – טירנו Tirano הפך לאטרקציה תיירותית אהודה. זאת בשל הנוף המהמם שקו המסילה הפתלתל רץ בו. קו זה חוצה את מעבר ברנינה וממשיך הלאה לטירנו שבאיטליה. משם ממשיכים לסונדריו ודרומה לאורך הגדה המזרחית של אגם קומו עד למילאנו.
לכרטיסים און ליין על הברנינה אקספרס ממילאנו לסנט מוריץ, הקליקו כאן…
מסנט מוריץ יוצא קו מסילה גם מזרחה אל עבר עיירת הסקי צרנץ Zernez והלאה עד לסקול Scuol. קו זה מחברת את כל אתרי הסקי המפורסמים של גראובינדן לאורך נתיבו של נהר האין Inn בחלקו האלפיני. חביור ממעבר מלויה ועד משולש הגבולות של שוויץ, אוסטריה ואיטליה. מסנט מוריץ יורד גם קו המסילה לאורך נתיב נהר האלבולה Albula. שם עוד שפע של עיירות סקי נהדרות שבפחות מוכרות למטייל הישראלי.
לקווי הרכבת הכי מיוחדים בשוויץ, הקליקו כאן…
רכב בגראובינדן
כיאה לאופיו האלפיני של הקנטון, הכבישים רצים לאורך העמקים שנוצרים מהנהרות ההרריים. ישנם ארבעה נתיבים עיקריים שחוצים את גראובינדן מדרום לצפון ומתרכזים לכיוון בירת הקנטון כור. כביש בינעירוני מספר 19 רץ מערבה מצור ומטפס על נתיבו של הפורדריין, חוצה את מעבר לוצ'טרום Leuchtturm לכיוון אנדמאט Andermatt שבקנטון אורי ויורד מערבה לעמק הרון לכיוון בריג Brig והלאה לעמק נהר הרון עד אגם ז'נבה.
האוטוסטראדה מספר 13 יורדת דרומה מכור לכיוון בלינצונה, בירת קנטון טיצ'ינו. כביש בינעירוני מספר 3 יורד דרומה מכור ומגיע לסנט מוריץ והלאה לואל ברגליה. כביש בינעירוני מספר 28 רץ דרום-מזרחה מכור לכיוון דאבוס וממשיך לפארק הלאומי של שוויץ. הציר האלפיני של הקנטון הוא כביש עירוני מספר 27 שמחבר את עמק אנגדין (עמק נהר האין) עם סנט מוריץ. מסנט מוריץ יורד דרומה כביש בינעירוני מספר 29 לעמק ברנינה וממשיך לואלטלנה, העמק האלפיני של קנטון לומברדיה שבאיטליה.
הנסיעה בקנטון גראובינדן תלויה באופן ישיר לתנאי הכביש. לרוב הכבישים מתוחזקים היטב ופתוחים גם בשיא החורף, בסערות שלגים חריגות הם נחסמים. הנהיגה בחורף בכבישי גראובינדן מצריכה הכרות עם תנאי נהיגה בשלג וזהירות מהצטברויות של קרח, למרות שהטיפול בכבישים הוא רציף ויעיל. הנהיגה בקיץ היא פשוט חלום, כבישי הקנטון הם מהכבישים עם הנוף הכי יפה בעולם.
הקנטון הוא קו הגבול בין דוברי האיטלקית לדוברי הגרמנית, כאשר גבול זה חופף פחות או יותר את קו פרשת המים האלפינית. במורדות הדרומיים של הקנטון דוברי האיטלקית והם מחוברים היטב גם סוציולוגית וגם תחבורתית למחוזות הצפוניים של איטליה. ישנם חמישה כבישים מרכזיים שחוצים את הגבול לאיטליה וניתן לטייל במרחב כאשר הגישה היא מאיטליה עצמה ולא מצפון מכיוון העיר כור.
לכל המידע על השכרת רכב בשוויץ + טיפים מועילים והנחות משמעותיות, הקליקו כאן…
מתי כדאי לבוא לגראובינדן?
תנועת התיירות בקנטון גראובינדן האלפיני מתחלקת לשתי עונות עיקריות – קיץ וחורף. החורף הוא כמובן יותר אטרקטיבי כאשר העיירות והכפרים שבעמקים האלפיניים מתעוררים ללבן וכפור. מאות הרכבלים שבמרחב מעלים את רבבות תיירי הסקי אל המסלולים במעלה הפסגות. תיירות הסקי של גראובינדן היא מבין הגדולות והחשובות שבשוויץ והאלפים כולה. יחדיו עם המסלולים היוקרתיים של עמק הרון (צרמט, קראנס-מונטאנה, ורבייה ועוד) ומסלולי הסקי של טיצ'ינו ואורי. בגראובינדן כמות עצומה של אתרי סקי, חלקם יוקרתיים מאוד כמו סנט מוריץ ודאבוס.
הנגישות של גראובינדן מכיוון ציריך וכור מצפון, איטליה מדרום וקנטוני היער שבמרכז במעבר בין עמק הפורדריין ועמק הרון, יחדיו עם קווי הרכבת המעולים והכבישים הבינעירוניים, הופכות את חופשת הסקי במרחב למזמינה וקלילה במיוחד. עונת הסקי הארוכה נפתחת לרוב באמצע נובמבר ומסתיימת באמצע אפריל. ככל שהאתר גבוה יותר ככה הוא ייפתח יותר מוקדם וייסגר יותר מאוחר.
לצניחה חופשית מעל העמקים האלפינים של קלוסטרס, הקליקו כאן…
חורף בגראובינדן
שיא השלגים בחורף הם בחודש דצמבר ולאחריה עונת הסקי נהנית גם היא לעיתים משמש. באביב המוקדם, עונת הסקי עוד פעילה ומזג האוויר יבש. במרץ כמעט ואין משקעים של גשם או שלג והאתרים עדיין מלאים מהשלג שירד בחורף. אם התמזל מזלכם, אתרי הסקי עדיין יהיהו פעילים גם במהלך חג הפסח. אם לא, עדיין יהיה שפע של הצטברות שלגים בעיירות והכפרים שבמעלה הרכסים. גם בעונת חגי תשרי קנטון גראובינדן מציע יופי של אפשרויות לטיול. בעונה זו אין שלגים ומתקרר יחסית מהר לטמפרטורות שנושקות לנקודת הקיפאון. בעונה זו המרחב יחסית מרוקן מתיירים ולכן יש דילים מעולים גם למקומות לינה ונופש וגם דילים של טיסות.
קיץ בגראובינדן
הקיץ בגראובינדן הוא כמו חלום אלפיני. העמקים הירוקים קרירים ומלאים בתיירים. תנועת התיירות בקיץ חוקרת שפע של שבילים הרריים, מסלולי הייקינג ואופניים, על רקע כמה מהנופים עוצרי הנשימה ביותר באירופה. תעשיית הסקי החורפית היא הבסיס למלונאות של תנועת התיירים בקיץ.
הרכבלים שבחורף מעלים את הגולשים למדרונות ההרים, מעלים בקיץ את המטיילים שיוצאים להייקינג ברמות קושי שונות או את המשפחות שמטפסות גבוה לתצפיות נוף וטיול קצר עם הילדים בפסגות. מזג האוויר בקיץ לרוב לטובת התיירים. כולל לא מעט ימי שמש שמציירים את המרחב בצבעים שקשה לתאר במילים. האווירה עודנה נותרת אלפינית וקרירה ועל כן המרחב אהוד מאוד על אלו שרוצים לברוח מהחום אל חיק הקרחונים ושאריות השלג שעוד נותרו בפסגות הגבוהות של האלפים.
תכנון מסלול טיול בגראובינדן
אופי תכנון הטיול בקנטון גראובינדן תלוי באופן ישיר במטרת הטיול. למי שמגיע לקנטון בחורף לחופשת סקי, לא יהיה ממש תכנון טיול אלא רק שהייה במשך כמה ימים באחד מעשרות האתרים השונים שברחבי הקנטון הגדול. למי שמתכנן טיול עם רכב בקיץ, יש לבחור כמה כיוונים מרכזיים ולהגיע אליהם.
ביקור בכל אתרי הקנטון הוא לא הגיוני מבחינה לוגיסטית בעיקר בשל המבנה הטופוגראפי המורכב. יש לתכנן מסלולי טיול לאורכך נתיבי הנסיעה (או ברכב או ברכבת). נתיבים אלו נגזרים באופן מלא מנתיבי העמקים ההרריים שמטפסים מנקודת המוצא העיקרית של הקנטון – הבירה כור.
כור היא שער הכניסה לקנטון וממנה יוצאים כמה נתיבים במעלה העמקים ההרריים. ניתן לטפס במעלה עמק נהר הפורדריין לכיוון אנדרמאט ומשם לעבור לעמק נהר הרון. ניתן לצאת מכור דרומה לכיוון דאבוס ומשם להמשיך לפארק הלאומי השוויצרי ומישטייר. או לרדת עם נתיב נהר האין בחלקו המזרחי הנמוך לכיוון סקול והלאה אל מעבר לגבול האוסטרי.
מדאבוס ניתן גם לטפס מערבה עם אנגדין, עמק נהר האין, לכיוון סנט מוריץ. סנט מוריץ היא בעצמה מרכז נוח לטיולי כוכב. מהעיירה ניתן לקפוץ לעיירות הסקי היפות שבקרבתה כגון סילס ופונטרזינה. או לכיוון העמקים דוברי האיטלקית – עמק ברגליה ועמק פוסקיבו.
לתכנון מסלול טיול בגראובינדן וייעוץ מקצועי, הקליקו כאן…
לינה ומלונאות בגראובינדן
רוב רובה של תעשיית המלונאות בקנטון גראובינדן מתבססת על תעשיית הסקי האלפינית. בכל חורף עיירות הסקי של המרחב מלאות ברבבות תיירים שבאים לכמה ממסלולי הסקי הטובים בעולם ולכמה מעיירות הסקי המשובחות ביותר שיש – בראשן דאבוס וסנט מוריץ.
איפה לישון בגראובינדן? – רשימה של 5 העיירות הנבחרות…
לרשימה של 9 מלונות יוקרה לנופש סקי בסנט מוריץ, הקליקו כאן…
ל-8 מלונות לנופש וסקי בדאבוס וקלוסטרס, הקליקו כאן…
החוויה המלונאית האלפינית בשוויץ היא פשוט מופת. בחורף המלונות האלפינים שמוכרים כבקתות עץ רבות קומות עם מרפסות ארוכות, הם הבסיס של חרישת המדרונות עם מחלקיים ושפע של לבן בעניים. בקיץ, מקומות לינה אלו הופכים לאתרי נופש פעילים שתומכים בתיירות הקיץ במרחב עם שפע של אפשרויות נופש משפחתיות. בגראובינדן נבנו גם ריזורטים ממש מתקדמים שהם אולי יקרים אבל הם פשוט חוויה מטורפת לחלוטין. במקביל לתעשיית הסקי, גם תעשיית מלונאות המרפא יחסית מפותחת כמו גם תעשיית תיירות הספא והמרחצאות.
לרשימה של 5 מקומות לינה מעולים לנופש אלפיני או סקי בארוזה, הקליקו כאן…
לרשימה של 5 מקומות לינה מעולים לנופש אלפיני או סקי בלאקס, הקליקו כאן…
מלבד הריזורטים של הסקי, בכפרים ובעיירות בקנטון המוני צימרים משפחתיים ובתי מלון קטנים. הצימרים פעילים בעיקר בעונת הקיץ, בכפרים והעיירות היותר נמוכים. בכור, דאבוס וסנט מוריץ ישנם גם בתי מלון שניתן להגדירם כעירוניים. הלינה בקנטון, כמו בכל שוויץ היא לא זולה אך גם לא יקרה להחריד כמו אלמנטים תיירותיים אחרים בשוויץ (בעיקר עלות המזון). למרות המחיר הגבוה של הלינה יחסית לשכנותיה (בעיקר איטליה), שוויץ מציעה רמה מלונאית שקשה להתחרות בה והתמורה שמקבלים היא פשוט כמעט מושלמת.
כור Chur
כור שוכנת מעט מדרום לערוץ בו זורם חלקו ההררי הגבוה של נהר הריין. בתחילתו של עמק הריין הגדול עם יציאתו של הנהר מרכס האלפים וזרימתו צפונה דרך ליכטנשטיין עד אגם קוסטנץ (בודנזה). מבחינה היסטורית העיר נבנתה על ידי הרומאים כמקום סחר חשוב החולש על צומת של כמה דרכים אלפיניות.
הדרכים הרומאיות עלו מעלה למעברים לוקמניר Lukmanierpass וסן ברנרדינו San-Bernardino-Pass. דרכים רומאיות אלו הן עד היום נתיבי החיבור החשובים של חלקה האלפיני של גראובינדן עם מרכזה של שוויץ וצפון איטליה. על גלעין העיר הרומאי נבנתה העיר של ימינו. על כן כור נחשבת לעתיקה ביותר מבין ערי שוויץ.
כור יושבת על נתיבו הצר של היובל פלסור Plessur. נהר שזורם דרכה עד להשפכו לנהר הריין בפאתיה הצפוניים של העיר. הפלסור יוצר ערוץ בין שני רכסים גבוהים – הפרהורנלי Fürhörnli ממזרח והברנבריש Brambrüesch ממערב. שני הרכסים הצמודים לעיר, גובהם מעל אלפיים מטרים. הם חולשים על העיר בקו אווירי של שני קילומטר מעל מרכזה העתיק.
לכל המידע על טיול באתריה של כור, הקליקו כאן…
ארוזה Arosa
ארוזה Arosa היא יעד סקי פופולארי מעט מצפון לעיר כור, בירת גראובינדן. בניגוד לשכנותיה דאבוס או סנט מוריץ, ארוזה אינה פונה לקהל היוקרה ומציעה אפשרות נהדרת לטייל ולנפוש (וגם להחליק במדרונות), במחיר הגיוני ושווה לכל נפש.
מעל העיירה מתנשא הר הוויסהורן הנישא, אליו יש רכבל המטפס ממש בסמוך ךתחנת הרכבת של העיירה. אתר הסקי של הוויסהורן Weisshorn ואתר הסקי של הלנצרהיידה Lenzerheide בסמוך, כוללים מסלולי החלקה במגוון רחב של רמות.
לכל המידע על טיול בארוזה, הקליקו כאן…
להסעה פרטית מנמל התעופה של ציריך לארוזה, הקליקו כאן…
דאבוס Davos וקלוסטרס-סרנאוס Klosters-Serneus
דאבוס Davos היא מיעדי הסקי והנופש האלפיני הכי יוקרתיים והכי ידועים בחלקה המזרחי של שוויץ. העיר הקטנה האי הלב של המסחר הגלובאלי, בה נערך הפורום הכלכלי העולמי במרכז הכנסים האייקוני שבפרומנד, הרחוב המרכזי התוסס. במהלך החורף העיר הקטנה הופכת לאימפריה של סקי יוקרתי וממנה מטפסים הרכבלים להר יקובסון ולמסלולי הסקי של השיאהורן והוויספלויוך.
העיירה השכנה קלוסטרס-סרנאוס Klosters-Serneus, היא יעד סקי פופולארי גם כן, במרחק נסיעה קצר מדאבוס ברכב או רכבת. קלוסטרס היא יעד ידידותי הרבה יותר לכיס עם אווירה הרבה יותר כפרית ומלונות קטנים בבקתות שאלה.
לכל המידע על טיול בדאבוס וקלוסטרס-סרנאוס, הקליקו כאן…
מה חייבים לראות ולעשות בדאבוס וקלוסטרס?
- שופינג ובילוי על הצד היותר יוקרתי של עולם התיירות בפרומנדה Promenade
- העולם הגלובאלי בשיאו במרכז הקונגרסים של דאבוס Kongresszentrum Davos
- הרכבל להר יקובסהורן Jakobshorn
- סקי במסלולים המשובחים של השיאהורן Schiahorn והוויספלויוך Weissfluhjoch
- אווירה אלפיני פסטורלית בבאנהופשטראסה Bahnhofstrasse והלנדשטראסה Landstrasse שבקלוסטרס-סרנאוס Klosters-Serneus
- הרכבל מהקלוסטרס דורף לפסגת המדריזה Madrisa Spitze
- הרכבל לפסגת גוטשנאגראט Gotschnagrat
ואץ/אוברוואץ Vaz/Obervaz וולבלה Valbella
מרחב הסקי המעולה של ואץ וואץ עילית (אוברוואץ), יחדיו עם העיירה השכנה וולבלה הוא מבין אתרי הסקי הנגישים והנוחים בגראובינדן. מרחב הסקי הגדול נמצא במרחק נסיעה של עשרים דקות בלבד מעל כור בעמק נהר הרביוזה. הסקי במרחב של שתי העיירות מצטיין במדרונות סופר רגועים והמרחב מתאים מאוד לנופש סקי משפחתי.
מסביב לעמק הירוק המוני פסגות – הארוזר רוטהורן Aroser Rothorn והפרפנר רותהורן Parpaner Rothorn ממזרח, והשטאצרהורן Statzerhorn ופסגת סקאלוטאס Piz Scalottas ממערב. ככל שמטפסים על המדרונות של הר הלנצרהיידה Lenzerheide, המדרונות הופכים ליותר משופעים וחווית הסקי ליותר מקצוענית. העיירות מציעות נופש עממי יותר מעיירות הסקי היוקרתיות של אנגדין. אולם המרחב מלא השלג בחורף והירוק שוצף הנחלים בקיץ, הוא מקום מעולה לנופש כפרי בלב הקנטון.
דרום מזרח גראובינדן – ואל מישטייר ועמק אנגאדין התחתון
עמק אנגאדין Engadin
העמק הארוך של חלקו העילי של נהר האין Inn חוצה ממערב למזרח את קנטון גראובינדן. נהר האין הוא החותמת למיקומה הייחודי של שוויץ. הוא זורם דרך אוסטריה ונשפך לנהר הדנובה בעיר פסאו שבגרמניה. הריין מסיים דרכו בים הצפוני, הרון נשפך לים התיכון והאין זורם בכלל לים השחור, ככה כל גופי המים שמקיפים את אירופה, ניזונים מנהרות שמתחילים בשוויץ. העמק האלפיני הנישא נמתח לאורך יותר ממאה קילומטרים ממעבר מלויה Malojapass ועד קו הגבול של שוויץ עם אוסטריה, בכפר מרטינה Martina.
הכפר נמצא ממתחת לעיירת הנופש האוסטרית נאודרס Nauders. ממרטינה ניתן לעבור לטירול האוסטרית ולדרום טירול שבאיטליה. בנסיעה של עשרים דקות לאגם ראושן Reschnesee, אגם שידוע בשל מגדל הקמפינלה שמבצבץ מתוך המים. המגדל טבע אחרי שהגביהו את האגם בצורה מלאכותית מעל חלק מבתי הכפר קורון ונסוטרה Curon Venosta.
לסיור מודרך ברחבי הכפר האלפיני שקול Scuol, הקליקו כאן…
הפארק הלאומי של שוויץ Parc Naziunal Svizzer
שמורת הטבע המוכרזת הראשונה ברכס האלפים, נמצאת על נתיב הכביש הבניעירוני מספר 28 בואל מישטייר. יושבת על הדרך לעיירת הסקי מישטייר והלאה אל גבול איטליה לעיירה האלפינית המהממת מאלס ונוסטרה Malles Venosta או מאלס Mals בגרמנית, בדרום טירול. מתחומי הפארק ישנה גם מנהרה שחוצה את הרכס אל עבר אגם ליביניו Lago di Livigno המקסים שבצפון מחוז לומברדיה האיטלקי. המנהרה יוצאת על הסכר שבצפון האגם המוארך שצורתו כשל בננה ומשם ניתן לנסוע במרחק של רבע שעה נסיעה אל עיירת הסקי ליביניו.
הפארק עצמו הוכרז כשמורת טבע בשנת 1914. הוא כולל מרחב שמור של 170 אלף קמ"ר, בהם נוף אלפיני מרהיב ביופיו. השמורה פרוסה על המדרונות שמשני צדדיו של הכביש הבינעירוני והפסגות שמעל ואל מישטייר. בפארק שילוב מהמם של בוטניקה אלפינית ייחודית לצל מחטי האורנים ושפע עצום של זני חיות אלפיניים כגון איילים, יעלים ועופות דורסים.
ברחבי שטח הפארק מספר מסלולי הליכה מסומנים המאפשרים גישה אל החי והצומח של המרחב ותצפיות נוף של הרכסים שמעל העמק. הפסגות של פיץ נונה Piz Nuna ופיץ טאברי Piz Tavrü חולשות על העמק מצפון ופיץ קוואטרבאלס Piz Quattervals ופיץ דה ל'אקווה Piz da l'Acqua חולשות עליו מדרום. הפסגות הדרומיות הן קו הגבול עם איטליה. גובה כל הפסגות המקיפות את העמק הוא בין 3100-3200 מטרים מעל גובה פני הים.
בתוך הפארק ניתן ללון במלון Hotel Parc Naziunal Il Fuorn או להגיע אליו ממישטייר (כחצי שעה נסיעה) או מדאבוס או סנט מוריץ (שעה וקצת נסיעה מכל אחת מהעיירות המרכזיות). המסלולים בפארק פתוחים רק בחודשי הקיץ וכדאי מאוד לצאת אל הטבע מצויידים היטב.
מישטייר Müstair
עיירת הגבול מישטייר נמצאת בקצה של ואל מישטייר במרחק נסיעה של חצי שעה מהפארק הלאומי של שוויץ וכרבע שעה נסיעה בלבד מהעיירה היפה מאלס שבדרום טירול. העיירה ידועה בעיקר בשל המנזר הקרולינגי על שמו של יוחנן המטביל Benediktinerinnenkloster St. Johannes Baptist. המנזר הוא אחד הבניינים העתיקים ביותר שנותרו בשוויץ, נוסד במאה השמינית לספירה בידיו של קארל הגדול – שארלמן בכבודו ובעצמו (כנראה). עד היום המנזר מתפקד שכזה ומתגוררות בו נזירות מהזרם הבנדיקטי.
בכנסייה של המנזר – הקלוסטרה סן יון Clostra Son Jon נשתמרו שורה של ציורי קיר מהמאה ה-12 שנוצרו בהשראת ציורי הרנסנס הקרולינגי. הרנסנס הקרולינגי היה סגנון ייחודי בכנסיות בתקופתו של שארלמן שהיו בהם ניצנים של עקרונות הרנסנס שהתפרץ רק כשש מאות שנה לאחר מכן.
סנט מוריץ Sankt Moritz
סנט מוריץ היא מיעדי הסקי והנופש הכי יוקרתיים באירופה כולה. העיירה דוברת הרומאנש הקטנה בלב האנגאדין Engadin (הגן של נהר האין), הפכה לאימפריה של תיירות בסקאלה המפוארת ביותר המשלבת מתקני סקי מעולים בעונת החורף, מתקנים מלונאיים מפנקים כולל מלונאות מרפא והכל באווירה אלפינית משכרת.
העיירה היא שער יציאה לטיולים בכפרים והעיירות של האנגאדין כולל פונטרזינה Pontresina, ערש מטפסי ההרים האלפיניסטים והכפר סילס אין אנגדין Sils im Engadin הפסטורלי. במרחק נסיעה קצר גם מעבר ברנינה המרהיב אותו חוצה קו המסילה של הברנינה אקספרס, המחבר את סנט מוריץ לטיראנו שהאיטליה.
לכל המידע על טיול בסנט מוריץ, הקליקו כאן…
מה חייבים לראות ולעשות בסנט מוריץ?
- להסתובב במרכז העיירה ליד הקזינו
- מלונות המרפא והספא ליד הסנט מוריצזרזה
- סקי בקורביליה Corviglia והפיץ נאיר Piz Nair
- בית הנופש של ניטשה בסילס אין אנגדין Sils im Engadin
- מרכזה של פונטרזינה Pontresina
- הייקינג וטיפוס הרים בפיץ מוראל Piz Muragl
מעבר ברנינה Passo del Bernina וואל פוסקיאבו Poschiavo
מעבר ברנינה Passo del Bernina הוא הנתיב התחבורתי הכולל כביש וקו מסילה, החוצה בגובה של 2300 מטרים את החיבור בין הפיץ ברנינה Piz Bernina, אחד מההרים הגבוהים באירופה והפיץ פרדיזין Piz Paradisin.
המעבר הוא קו הגבול הלא רשמי בין איטליה לקנטון גראובינדן שבשוויץ, מדרום לו ואל פוסקיאבו Poschiavo, עמק כפרי דובר איטלקית ובו בירת העמק המקסימה, פוסקיאבו, עיירה איטלקית אלפינית קטנה וציורית. את איטליה ושוויץ מחסר קו המסילה האייקוני הברנינה אקספרס Bernina Express, הקו מסנט מוריץ לעיירה האיטלקית טיראנו שבצפון לומברדיה.
לכל המידע על טיול במעבר ברנינה ובפוסקיאבו, הקליקו כאן…
ואל ברגליה Val Bregaglia
העמק דובר באיטלקית יורד מחלקו המערבי של מעבר מאלויה. העמק נמתח לאורכו של נהר המרה Mera שזורם מעבר לגבול האיטלקי ונשפך לאגם קומו. ואל ברגליה מתחבר היטב מבחינה תחבורתית עם הכפרים והעיירות שמעבר לגבול. מקומות הישוב במרחב של מחוז לומברדיה שמצפון לאגם קומו.
העמק מלא בכפרים קטנים שדומים הרבה יותר לכפרים והעיירות שמעבר לגבול מאשר לכפרים האלפיניים של דוברי הרומאנש מעבר למעבר מלויה. העיירה המרכזית בעמק היא ברגליה. סמוך אליה הכפר סטאמפה Stampa, מקום הולדתו של הפסל הענקי אלברטו ג'יאקומטי. לאורך נתיב הנהר לא מעט כנסיות קתוליות יפות, טירות, בתי אחוזה ועוד.
ציליס-ריישן Zillis-Reischen
העיירה ספק כפר ציליס-ריישן נמצאת במרחק נסיעה של חצי שעה מכור, על העמק שנותר מנתיב נהר הריין האחורי. העיירה יושבת בלב עמק ירוק מוקף פסגות. על לב העיירה חולשת כנסיית מרטין הקדוש Reformierte Kirche St. Martin, לה מגדל שעון מקסים ותקרה מעוטרת בציורים בקסטונים. בקרבת העיירה הקטנה החורבות של טירת הייזלשטיין Burg Haselstein עוצרת הנשימה. מהטירה נוף מרהיב של העמק והפסגות והטירה עצמה פוטוגנית להפליא.
מעבר סן ברנרדינו Bernhardinpass
מעבר סן ברנרד הוא אחד המעברים החשובים בגראובינדן. מחבר את עמק הריין הקדמי Hinterrhein שמצפון עם ואל מסולוצ'ינה Val Mesolcina מדרום. השני הוא עמק דובר איטלקית שחלקו העליון שייך לגראובינדן ויורד לכיוון בלינצונה בירת קנטון טיצ'ינו. המעבר מרוחק בכשעה נסיעה מכור. הגובה של המעבר הוא יותר מאלפיים מטרים. יושב על הנתיב המסחרי שחיבר את גנואה, טורינו ומילאנו עם חלקה המערבי של אוסטריה. כיום, מתחת לנתיב ההררי המתפתל של המעבר נחפרה מנהרת סן ברנרדינו. מנהרה שמקצרת משמעותית את זמן הנסיעה מלוגאנו לאגם קוסטנץ או ציריך.